elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Jun 2015 - energyobserver - KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ?

Troše se poslednje rezerve uglja i energetičari alarmiraju da treba što pre modernizovati termoelektranu Oslomej, jer u suprotnom za tri godine ta termoelektrana neće zadovoljavati ekološke uslove EU i biće zbog tog razloga ugađena, javlja makedonska televizija Vesti 24. „Investicije koje se predviđaju za termoelektranu Oslomej su oko 100 miliona evra. Imajući u vidu da je oprema veoma stara i da nema dovoljno uglja, razmišlja se nekom alternativnom načinu, da se ne bi bacilo 50-60 miliona evra za ekološke delove, već da se izgradi nova termoelektrana“, kaže Gligor Kanevče, akademik.

Analize Elektrani na Makedonija (ELEM) pokazuju da readaptiranje termoelektrane na gas je skupo i neisplativo, dok je korišćenje domaćeg uglja neodrživo.

Uvoz visoko kaloričnog uglja zajedno sa readaptacijom kotlova pokazuje se kao realna i ekonomska opcija u svim scenarijima. Međutim, energetičari upozoravaju da će paralerno biti potrebno da se odgovori na pitanje kako dostavljati ugalj do energetskih kapaciteta.

„Problem energetike može da se pretvori u problem logistike. Da, tačno je da TE Oslomej nema železnicu, ali je tačno da Kičevo ima železnicu, a Oslomej je na nekoliko kilometara od Kičeva i treba da se napravi taj spoj. Ali, takođe treba da se obezbedi i lučka logistika, u stvari ugalj treba da dolazi brodom do albanskg Drača ili grčkog Soluna“, izjavio je Kočo Anđušev, predsednik Makedonske energetske asocijacije.

Inače, hidrocentrala Sveta Petka i vetropark kod gradića Bogdanci su poslednji značajni energetski kapaciteti pušteni u rad.

Prema poslednjoj studiji makedonske Akademije nauka, velike hidrocentrale koje postoje samo na papiru, će postati profitabilne da se grade onda kada struja bude duplo veća.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

11 Okt 2021 energetikanet
Sjeverna Makedonija se okreće ugljenu da spriječi rast cijena struje
5 Jul 2021 balkangreenenergy
Severna Makedonija prva u regionu odredila godinu napuštanja uglja
1 Apr 2021 euractiv
Zapadni Balkan u izveštajima EP pozvan da radi na dekarbonizaciji ekonomija
8 Dec 2020 b92
Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije
11 Nov 2019 b92
CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
7 Mar 2018 dw
Zagađenje ne poznaje državne granice
9 Feb 2017 euractiv
Druga letnja škola o energetici
15 Jun 2015 energyobserver
KAKO MODERNIZOVATI MAKEDONSKU TE OSLOMEJ?
29 Apr 2015 euractiv
EZ traži od Makedonije da liberalizuje tržište str