elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

24 Mar 2015 - analitika - Postavljeno 140 kilometara energetskog kabla

Norveški Nexans, partner italijanske Terne, prije desetak dana postavio je prvih 140 km prvog od dva podvodna električna kabla od Peskare prema Crnoj Gori, saznaje Portal Analitika iz izvora bliskih Terni. Sada je u toku proces zaštite kabla koja se obavlja prema ustaljenim procedurama kako ne bi došlo do njegovog oštećenja raznim faktorima rizika. Riječ je o prvom dijelu kabla čije je postavljanje počelo 27. februara, a o čemu su izvijestili i crnogorski mediji.

Ovim je okončana prva faza realizacije postavljanja kabla, projekta teškog oko 800 miliona eura. Kabal je postavio norveški brod u roku od 20-tak dana. Kako kažu upućeni, kabal je iz jednog komada koji je ukrcan na specijalni brod, takođe u vlasništvu noreške kompanije. Kabal je na brodu postavljen poput velikog klupka, koje se polako odmotava i polaže u vodu preko specijalne naprave koja podsjeća na dizalicu.

Norvežanimna je preostalo da naprave i postave još razliku do ukupno 393 km podbodnog kabla, odnosno oko 250 km. Dva komada kabla spajaju se specijalnim, sofisticiranim metodama.

Drugi kabal radiće i postavljati italijanski Prysmian, takođe Ternin partner u ovom poslu. Svoj dio italijanska kompanija, inače najveća u svijetu u svom sektoru, počeće da realizuje za oko godinu dana. Dva kabla biće udaljeni jedan od drugog oko 500 m.

Ako niste znali, a vjerovatne nijeste, kabal je prečnika od samo 13 cm! Međutim, samo metar dužni težak je čak 43 kg!

Kako je objašnjeno, riječ je o krajnje specifičnom poslu, u smislu da fabrike ne drže na lageru svoj proizvod, već se naručena dužina kabla proizvede i preda striktno po porudžbini.

Dužina kabla koji spaja dvije obale je 393 km ispod mora, a 415 km ukupno. Razlika od 22 km postavlja se na kopnu - po 16 km u Italiji i po šest po kablu u Crnoj Gori.

Riječ je, dakle, o ukupnoj dužini dva kabla od 830 km.

Ugovor o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisan je 23. novembra 2010. godine između Vlade Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i italijanske kompanije Terna. Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 20 odsto. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, s tim što je gro sredstava obezbijeđeno kroz kreditne aranžmane sa Njemačkom razvojnom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

18 Avg 2021 vijesti
CG: Izvještaj o stanju u energetskom sektoru za 2020.
9 Apr 2021 b92
Crna Gora od podmorskog energetskog kabla zaradila 5,5 miliona evra
21 Mar 2021 vijesti
CG: ENERGETSKI BILANS ZA 2020. GODINU
9 Mar 2021 blic
Kipar, Grčka i Izrael grade najduži i najdublji PODVODNI strujni kabl u svetu
5 Jan 2021 pobjeda
CG: Od podmorskog kabla prihodovali 11,6 miliona eura
9 Nov 2020 analitika
Prihodi od energetskog kabla premašili sedam miliona eura
26 Jul 2020 analitika
CG: Do 2024. za energetiku milijarda eura
20 Jan 2020 seebiz
CGES-u šest miliona godišnje od kabla
9 Dec 2019 analitika
Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala