elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Okt 2014 - energyobserver - REKORDAN IZVOZ RUMUNSKE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Izvoz električne energije iz Rumunije od početka godine je dostigao rekordni nivo od 5 TWh, a tome su doprineli različiti faktori, među kojima su prolećne poplave koje su obuhvatile ozbiljno proizvodne kapacitete u susednim zemljama, smanjenje cene električne energije na berzi i najveću proizvodnju u Rumuniji ove godine, javlja rumunsko ekonomsko izdanje Ekonomika (economica.net).

Prag od 5 TWh bio je prevaziđen u ponedeljak, 29. septembra, saopštio je direktor Nacionalne elektrodistributivne službe, Oktavian Lohan.

To je najveći izvoz električne energije u istoriji Rumunije. Prethodni pik (vrh) bio je 2008. godine, kada je Rumunija izvezla struju u obimu od 4,4 TWh. Prema obračunima rumunskih specijalista, na kraju godine Rumunija će izvesti oko 6,5 TWh električne energije pri prognoziranoj proizvodnji od 60 TWh, što znači da će to biti oko 12% od cele električne energije, proizvedene u Rumuniji, i ona će biti izvezena, ističe časopis Ekonomika.

Prema ekspertima, za dobar razvoj proizvodnje izvoza električne energije doprineli su najviši protoci reka, ogroman doprinos tzv. „zelena“ energija u sistemu (4.000 MW instalisane snage u vetrenjačama i solarnim elektranama), pojeftinjenje energije, što je napravilo zemlju konkurentnom za izvoz i povećana potražnja energije u susednim zemljama, piše list Ekonomika.

Predsednik Nacionalne komisije za energetsko regulisanje, Nikolae Havrilec, izjavio je da je Rumunija postala energetska sila u regionu, a ta tendencija će se nastaviti.

Oktvian Lohan iz Nacionalne elektrodistributivne službe je dodao da poplave, koje su pričinile velike štete u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj, su u stvari pomogle Rumuniji.

„Naši susedi su počeli da uvoze iz nužde: Srbija – oko 400 MWh, Mađarska – 1.500 MWh. Energija iz Rumunije je postala atraktivna, zato što je jeftina“, objasnioje Lohan.

Prema njegovim rečima, Rumunija je sa najjeftinijom električnom energijom u Evropi, kako prema proizvodnim cenama, ako se obračunavaju srednjoročni planovi.

Prema podacima rumunske kompanije „Transelektrika“, 29. septembra prosečna cena električne energije u Mađarskoj je bila 43,5 evra, u Slovačkoj 41,8 evra, u Češkoj 40,3 evra, a u Rumuniji 44,6 evra. Cena električne energije varira u različitim danima, a te varijacije mogu biti ponekad i od 10%, potencira ekonomski list. Rumunija ima balansirani energetski miks. Jedna trećina od proizvodnje se obezbeđuje u hidrocentralama, jedna trećina u termoelektranama, a ostatak je iz nuklearne energije i zelene energije. Stanovništvo konzumira godišnje oko 11 TWh iz najjeftinijih izvora energije – iz hidroelektrana i nuklearnih elektrana.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

8 Nov 2021 euractiv
Rumunija sa SAD gradi modularnu nuklearnu centralu
5 Maj 2020 ekapija
Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita
12 Avg 2015 b92
Kinezi bi hidroelektranu u Rumuniji
13 Okt 2014 energyobserver
REKORDAN IZVOZ RUMUNSKE ELEKTRIČNE ENERGIJE
4 Avg 2014 energyobserver
KANDU ĆE GRADITI DVA ENERGO BLOKA U NE ČERNAVODA
28 Dec 2013 energoportal
Rumunija: Smanjenje podrše OIE
26 Jun 2013 balkans
Bugarska i Rumunija o izgradnji nove HE na Dunavu
2 Dec 2012 zelena
Rumunski bum u VE
20 Nov 2012 balkans
Rumunija: Solarna energija ispred nuklearne