elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Apr 2014 - energyobserver - BUGARSKA SE ZALAŽE ZA IZGRADNJU GASNIH ELEKTRANA

Održiva energija zahteva primenu inovativnih i ekološki prihvatljivih tehnologija. Oni smanjuju emisije gasova staklene bašte, paralerno sa povećanjem energetske efikasnosti, optimalnog korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanja udela konvencionalnih nisko-ugljeničnih goriva, kao što su prirodni gas i nuklearna energetika. Kranji cilj je u tome da se ekonomija fokusira na ekonomiju sa niskim procentom štetnih gasova.

To je izjavio zamenik ministra ekonomije i energetike Bugarske, Ivan Ailov, na otvaranju Međunarodnog kongresa „Ekološke i energetske osnove održivog razvoja“. On je podvukao da povećanje energetske efikasnosti i ušteda energije imaju ključnu ulogu u dekarbonizaciji energetskog sektora i ove mere su mnogostruke i utiču na mnoge firme i potrošače.

Napori da se racionalno iskoristi potencijal lokalnih resursa u svakoj fazi energetskog lanca imaju važno mesto u energetskoj politici, izjavio je zamenik ministra.

Bitno je da sa primenom savremenih visokoefikasnih i niskoemitujućih rešenja – preko racionalnog korišćenja prirodnog gasa i preko razrađivanja novih nalazišta prirodnog gasa i uz poštovanje ekostandarda, kao i odgovorni razvoj nuklearne energetike u skladu sa poboljšanim bezbednosnim standardima.

Povećan udeo prirodnog gasa u finalnoj potrošnji energije je takođe značajan doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora. Pomoćnik ministra je naglasio da je prirodni gas dobra alternativa tradicionalnim gorivima i električnoj energiji. Preko 80% stanovništva Evrope svakodnevno koristi prirodni gas u svojim domaćinstvima, ali u Bugarskoj njegova primena u svakodnevnom životu još uvek je relativno niska, izjavio je zamenik ministra. On je objasnio da se u tom pogledu čine značajni napori da se premosti jaz i prema novoj energetskoj strategiji, koja treba da bude završena, da se obezbedi do 2030. godine da se gasifikuje 30% bugarskih domaćinstava.

Ivan Ajilov podsetio je da su u novembru 2013. godine potpisali projekat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupštine saradnika Međunarodnog fonda (Kozloduj) na 10 miliona evra za gasifikaciju 10 hiljada bugarskih domaćinstava i dodao je da će se tokom ovog leta projekat završiti pozitivno preko gasifikacije opština Svišov, Pirdop, Koprivišica, Bansko i Razlog.

Prema rečima zamenika ministra, korišćenje prirodnog gasa je jedan od instrumenata za stabilizaciju industrije, jer veoma brzo može da se uključi aktivno u balansiranju elektroenergetskog sistema sa mogućnostima paralernih fotovoltažnih i vetroparkova.

Ivan Ajilov podelio je sa prisutnima glavne ciljeve u novoj energetskoj strategiji. To su povećanje industrijske i domaće potrošnje na nacionalnom planu po pitanju gasa, jačanje uloge bugarske kao tranzitni faktor u regionu i pozicije kao regionalnog distributera različitih gasnih tokova.

On je naglasio značaj izgradnje interkonekcijskih gasnih veza Bugarske sa susednim zemljama.

„Mi smo se takođe založili i za proširenje gasnog skladišta u Čirenu i za izgradnju drugog takvog skladišta“, objasnio je Ivan Ajilov. „Nacionalni ciljevi u našoj energetskoj politici znače nove investicije, nova radna mesta i pre svega, bolji kvalitet života bugarskih građana“, zaključio je on.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

9 Avg 2021 novaekonomija
Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima
22 Jan 2021 euractiv
Bugarska ponovo obustavlja nuklearni projekat Belene
8 Dec 2020 b92
Bugarska i Severna Makedonija integrišu berze elektične energije
18 Jun 2020 sputnik
Bugarska i Rusija formirale konzorcijum za izgradnju NE Belene
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
5 Maj 2020 ekapija
Jugoistočna Evropa i napuštanje lignita
26 Avg 2019 b92
ZainteresovanI za gradnju nuklearke u Bugarskoj
10 Sep 2018 b92
Hajde da prodajemo struju Italijanima
18 Maj 2018 b92
Oživljava se nuklearna elektrana Belene?