elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Feb 2013 - balkan - Bugari krive svoje političare

To je tragedija da u zemlji s najjevtinijom energijom u Evropi ljudi nemaju para da plate račune za struju, kazao je u intervju za češki ekonomski list E15, direktor firme ČEZ Bulgaria Petr Dokladal. On tvrdi da ČEZ ne može biti kriv za sadašnje teškoće u Bugarskoj jer problem je mnogo dublji. Cenu energije, naime, određuje regulacioni ured a ne ČEZ kao ni ostale dve manje elektro-distributivne firme, takođe, u rukama stranih vlasnika. Za ovog bivšeg češkog diplomatu, koji je bio između ostalog ambasador u Bugarskoj, vezan je svojevrsni paradoks. On je, naime, nosilac Ordena Stare planine, najvišeg bugarskog odlikovanja i, istovremeno, direktor trenutno najomraženije firme u zemlji koja je na udaru žestokih kritika i nezadovoljstava tokom demonstracija zbog (pre)visokih računa za električnu energiju i pretnji političara će joj biti oduzeta licenca za rad. Vlada je, u međuvremenu, izgleda odustala od oduzimanja licence ali se smatra sasvim verovatnim da će pribeći renacionalizaciji elektroprivrede, što podrazumeva odlazak ČEZ-a iz ove zemlje u koju je u startu investirao oko 600 miliona evra (ne računanajući reinvestirani profit) i mučne peripetije, sa gotovo izvesnom arbitražom, o nadoknadi za nacionalizovanu imovinu.
Dokladal je na čelo firme ČEZ-a u Bugarskoj postavljen pre dve godine upravo da kao poznavalac lokalnih prilika, s dobrim vezama i autoritetom među bugarskim političarima i privrednicima, pomogne češkom energetskom gigantu da se snađe na ekonomski, politički i socijalno veoma složenom terenu kakav je, kako se pokazalo, bugarsko tržište električne energije.
U intervjuu je Pokladal rekao nekolilko veoma zanimljivih stvari koje ukazuju na izvesne paralele situacija u Srbiji i Bugarskoj, a mogle bi da budu neka vrsta pouke za one koji donose ekonomske odluke o budućnosti srpske elektroenergetike i javnog preduzeća EPS (u Srbji je, inače, električna eneregija još jevtinija nego u Bugarskoj). Evo jedne za koju bi se reklo da je najvžnija...
Na pitanje kako Bugari danas gledaju na to što njihovu vlastitu električnu mrežu kontroliše druga država (češka država ima vlasnički udeo u ČEZ-u od dve trećine – prim. ML), Dokladal je odgovorio:
Oni osećaju da su im političari učinili nepravdu jer bugarska država nije stvorila sopstveni ČEZ. Bili su gordi na to što imaju svoju atomsku elektranu, ljudske kapacitete, jevtinu energiju, jer su veliki izvoznik. Još Todor Živkov, kada je počeo da gradi centralu Belene, rekao je da će se energija koja se tamo bude proizvodila, izvoziti i od profita dotirati jevtina struja za bugarske potrošače. Bugarska je, posle Francuske i Češke, bila treći po veličini izvoznik struje. Kada su ovde došle tuđe firme i privatizovale distribuciju, odmah se postavilo pitanje – kako je moguće da dolazi poludržavna firma? Zašto smo dozvolili da firma iz druge države, slične našoj, radi ono što smo mogli raditi i sami kada bismo bili pametni. Bila je u tome izvesna primesa zavisti.
Možda i ima zavisti ali je pitanje sasvim logično i opravdano.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

5 Dec 2021 srna
NE VIDIM NIJEDAN RAZLOG DA PROJEKAT BUDE ZAUSTAVLJEN
29 Nov 2021 novaekonomija
Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj
29 Nov 2021 dw
Nuklearna energija u Mađarskoj: zelena, jeftina i nezavisna?
29 Nov 2021 energetikanet
U planu veliki solarni park u Sjevernoj Makedoniji
25 Nov 2021 slobodnaevropa
EPBiH: Ugrožena isporuka struje bez proizvodnje u rudnicima
22 Nov 2021 novosti
TE Pljevlja doprinosi finansijskoj stabilnosti građana i države
22 Nov 2021 energetikanet
Slovenija bez novog bloka u Krškom ne može ostvariti klimatske ciljeve
17 Nov 2021 b92
Turska: solarna elektrana veličine 4.600 fudbalskih terena
12 Nov 2021 rts
Energetska kriza potresa Severnu Makedoniju