elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

30 Sep 2012 - seebiz - Projekti na Drini ne ugrožavaju Crnu Goru

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da projekat izgradnje četiri hidroelektrane na Drini ne ugrožava Crnu Goru i da ne vidi razloga da neko preduzima bilo kakve aktivnosti kojim će kočiti projekte u svom okruženju. Povodom informacije da će vlasti Crne Gore učiniti sve da bi spriječile izgradnju četiri hidroelektrane na Drini, Džombić je rekao da se još nije čuo sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem, ali da će razgovarati sa njim da bi vidio o čemu se radi.
"Smatram da trebamo zajedno raditi kako bismo povezali regiju, privrede, ljude i učinili privredu konkurentnijom, ne samo na domaćem, već i evropskom tržištu", rekao je Džombić novinarima.
On je podsjetio da Republika Srpska napravila redukciju projekta "Buk Bijela", koji je bio velikog kapaciteta, s obzirom da Crna Gora nije mogla obezbijediti saglasnost svojih građana za njegovu realizaciju.
"Napravili smo redukciju ovog projekta i značajno ga smanjili i on ne ugrožava akumulaciono jezero i ne prelazi u Crnu Goru", rekao je Džombić.
U Banjoj Luci je 26. septembra potpisan ugovor o strateškom partnerstvu Elektroprivrede Republike Srpske i njemačke kompanije RWE za projekat hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane vrijedne više od 400 miliona eura.
Prema ovom ugovoru o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine, definisan je odnos 60 odsto za RWE, a 40 odsto Elektroprivreda Republike Srpske.
Press piše da je Crna Gora uputila Vijeću ministara BiH protestnu notu povodom izgradnje ovih elektrana na području opštine Foča u kojoj, navodno, poručuje da je Republika Srpska prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu i očekuje reakciju ESPOO, međunarodnog tijela koje prati realizaciju konvencije.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

1 Mar 2021 energetikanet
Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine
24 Feb 2021 EE
Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra
22 Feb 2021 b92
Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije
18 Feb 2021 dw
Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo
16 Feb 2021 energetikanet
Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju
9 Feb 2021 blic
ERS odustala od POSKUPLJENJA STRUJE
6 Feb 2021 vijesti
Rad TE Pljevlja biće produžen, manje štetna od ljeta 2022.
6 Feb 2021 energetikanet
Slovenska TE Brestanica sinhronizirala novi blok na mrežu
2 Feb 2021 vijesti
EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura