elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

30 Jul 2012 - balkan - Nemci grade HE na Drini

Vlada Republike Srpske odlučila je da u završnu rundu pregovora o izboru strateškog partnera za izgradnju hidroenergetskog sistema na gornjem slivu Drine (HES Gornja Drina) uđe s nemačkom energetskom kompanijom RVE (RWE). Predviđeno je da se pregovori s Nemcima završe do kraja septembra ove godine, do kada je od RVE i zatraženo produženje roka važenja bankarske garancije, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.
„RVE je jedini od ponuđača, među kojima su bili grčki Pablik pauer korporejšn (Public Power Corporation) i kineski Čajna internešnel voter end elektric korporejšn (China International Water & Electric Corporation), ispunjavao uslove iz javnog poziva. Očekujemo da će pregovori o strateškom partnerstvu RVE biti okončani u toku naredna dva meseca do kada ćemo usaglasiti sve stavke ugovora kako bismo do kraja septembra došli u fazu da možemo parafirati ugovor s tom nemačkom kompanijom,“ rekao je za Nezavisne Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroenergetiku Republike Srpske i izrazio očekivanje da RVE može da ispuni sve zahteve Vlade Republike Srpske u vezi s projektom HES Gornja Drina.
Govoreći o razlozima prekida pregovora s ostalim ponuđačima Baštinac je precizirao da su Kinezi izašli iz kruga pregovora zbog toga što su tražili uslove koji su bili pravno neispunjivi, dok je kompanija Pablik pauer korporejšn, u većinskom vlasništvu grčke države, zapala u probleme s rejtingom.
Baštinac je izrazio očekivanje da će, u slučaju uspešno završenih pregovora sa RVE-om, radovi na izgradnji predviđenih hidroelektrana započeti najkasnije početkom 2014. godine, što je i jedan od uslova Komisije za izbor strateškog partnera.
Vrednost projekta HES Gornja Drina je 500 miliona evra, a podrazumeva izgradnju četiri hidroelektrane - Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci.
Vlada Republike Srpske je izbor strateškog partnera prvobitno bila planirala za kraj prošle godine, ali je u taj posao ušla i u drugo polugodište 2012. godine zbog korekcije planirane instalisane snage budućih energetskih objekata i otklanjanja određenih nejasnoća.
U ranijoj dokumentaciji bila je predviđena izgradnja četiri HE ukupne instalisane snage 238 megavata sa godišnjom proizvodnjom struje od oko 800 gigavat-časova, odnosno HE Buk Bijela sa 115 megavata, Foča 52 megavata, Sutjeska 35 megavata i Paunci 36 megavata.
Projekat HES Gornja Drina predviđa osnivanje koncesionog preduzeća u kojem bi inostrani strateški partner imao 51 odsto vlasništva, dok bi u rukama Republike Srpske bilo 49 odsto.
Zainteresovani ponuđači su u javnom pozivu bili uslovljeni minimlanim osnovnim kapitalom od tri milijarde evra, konsolidovanim prihodom iz elektroprivredne delatnosti u poslednje tri godine od najmanje pet milijardi evra, i da u vlasništvu i suvlasništvu imaju elektroenergetske objekte snage 2.000 megavata.
Reč je o drugom javnom pozivu, nakon neuspelog tendera iz 2010. godine na koji se prijavila jedino grčka elektroprivreda Pablik pauer korporejšn.
Pored tog projekta Elektroprivreda Republike Srpske u partnerstvu sa Elektroprivredom Srbije i italijanskom kompanijom Seci Energia radi, takođe, na projektu HES Srednja Drina putem zajedničkog ulaganja u vrednosti od 870 miliona evra. Taj projekat, koji je nižem stepenu realizacije, predviđa izgradnju tri hidroelektrane na srednjem slivu Drine - Dubrava, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 320 megavata.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

9 Mar 2021 blic
Kipar, Grčka i Izrael grade najduži i najdublji PODVODNI strujni kabl u svetu
5 Mar 2021 srna
RiTE Ugljevik ISKAZAO DOBIT OD PREKO 1,5 MILIONA KM
5 Mar 2021 energetikanet
Mađarska napušta ugljen prije roka
3 Mar 2021 srna
OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA NA VJETROPARKU "PODVELEŽJE"
1 Mar 2021 energetikanet
Velika senjska vjetrofarma u probni rad kreće već ove godine
24 Feb 2021 EE
Rumunija: Izgradnja reaktora 3 i 4 koštaće 7 milijardi evra
22 Feb 2021 b92
Crnogorci ulažu u novi tip izvora energije
18 Feb 2021 dw
Tuzla: Novi blok spas ili prokletstvo
16 Feb 2021 energetikanet
Njemačka pomoć za makedonsku energetsku tranziciju