elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Jun 2011 - balkan - CG: Problem sa lokacijom za energetski kabal

Za meštane Lastve Grbaljske nije prihvatljivo da se na lokaciji Blato postavi konvertorsko postrojenje i trafostanica, što su juče i ponovili na javnoj raspravi koju je organizovalo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam povodom nacrta DUP-a za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorskim kablom 500 KV sa optičkim kablom Italija-Crna Gora, sa strateškim procenama uticaja na životnu sredinu. Nakon skoro tročasovne rasprave dogovoreno je da predstavnici meštana sa predstavnicima obrađivača plana obiđu alternativnu lokaciju koju predlažu meštani, a nalazi se u tom mestu. Predsednik MZ Lastva Grbaljska Labud Mihović, ponovio je da je neprihvatljivo da se takva postrojenja postave u srcu njihovog sela, i predložio lokaciju za koju tvrde da bi mogla poslužiti za tu namenu.
Pre nekoliko dana oni su imali sastanak sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, kojoj su izneli svoje protivljenje da se na lokaciji Blato postavi trafostanica i konvertorsko postrojenje.
Ćatović ih je podržala u tome, što je juče i potvrdila na javnoj raspravi.

Čekaju meštane sa novim predlozima

S obzirom da meštani nisu mogli precizno objasniti predstavnicima obrađivača plana o kojoj lokaciji je reč, dogovoreno je da svi zajedno izađu na teren i pogledaju da li ima mogućnosti da se tamo postave ta dva objekta.
Nikola Petrović iz Ministarstva rekao je da upute pismenim putem zahtev i predlog, te da će se nakon obilaska lokacije razmotriti ta mogućnost.
Planer iz Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje Snežana Jovanović, kazala je da je za konvertorsko postrojenje potrebna površina 400x400 metara, ili 160 hiljada kvadrata, a za trafostanicu 200x400 ili 80 hiljada kvadrata.
"Ukupna površina za ova dva objekta je 24 hektara, i nije jednostavno na Crnogorskom primorju naći takav prostor", kazala je Jovanović.
Lokacija na rtu Jaz kompromisno, ali nije najsrećnije rešenje
Što se tiče izlaska podvodnog kabla iz mora, kaže Jovanović, razmatrano je pet mogućih lokacija, i to na poluostrvu Platamuni, uvala Nerin, Trsteno, lokacija na zapadnom delu plaže Jaz i na zapadnoj strani rta Jaz.
"Pre svega moralo se voditi računa o udaljenosti od javnih plaža i zaštićenih prirodnih dobara i zona. Naišli smo na niz ograničenja sa raznih aspekata, i većina ovih lokacija je ocenjenja kao neprihvatljiva jer su u pitanju javne plaže. Tako da je lokacija na rtu Jaz predložena kao kompromis između aspekta tehničke pogodnosti i zaštite plaža i zaštićenih područja, ali ona posmatrano tehnički nije najsrećnije rešenje.
Međutim u ovoj zoni Primorja osim rta Jaz i zone Platamuna nemamo prostora gde taj kabal da izađe", kazala je Jovanović.
Osim Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, obrađivači plana su Institut IGH iz Zagreba i Dalekovod-projekt iz Zagreba.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

14 Jan 2022 blic
Slovenija do 2033. prekida proizvodnju struje iz uglja
13 Jan 2022 ecoportal
Crna Gora: Bilans električne energije
12 Jan 2022 novaekonomija
Kineski kredit i izvođač radova za HE "Dabar"
12 Jan 2022 biznis
Povlašćeni proizvođači električne energije u Crnoj Gori prihodovali 40,6 miliona evra
12 Jan 2022 b92
Nuklearka "Krško" opet radi punom parom
11 Jan 2022 srna
ERS: PREMAŠEN PLAN PROIZVODNjE
11 Jan 2022 dan
EPCG: Nećemo povećati cijenu struje
6 Jan 2022 energetikanet
Predan prvi zahtjev za gradnju NE Paks 2
6 Jan 2022 srna
POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI ZA IZGRADNjU SOLARNE ELEKTRANE "NEVESINjE"