ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS investira u zaštitu životne sredine   11 Mar 2021 - srbijadanas
Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” uložiće stotine miliona evra u projekte kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova TE „Nikola Tesla A“ u narednom periodu, jer je to pitanje zdravlјa građana i građanki, kao i pitanje privrednog razvoja, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministar rudarstava i energetike u TENT A.

Ona je sa Janezom Kopačem, direktorom Sekretarijata Energetske zajednice i Takahikom Kacumatom, ambasadorom Japana u Srbiji i Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS obišla radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj EPS-ovo termoelektrani.

- Pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja. Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa, električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine. Srbija krupnim koracima čini sve što može da napravi moderne zakone i strategije, želimo prostor gde će doći nove investicije, da ulažemo i u obnovlјive izvore energije i u energetsku efikasnost. Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je, uslov privrednog razvoja naše zemlje – rekla je Mihajlović.

V. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić istakao je da je svaki dan u kojem se nešto uradi za EPS, u smislu proizvodnih kapaciteta i prenosnih sistema, veliki dan.

- Gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A je jedan od najvažnijih i najkrupnijih projekata u EPS-u i jedan u nizu koji se sprovodi u cilјu zaštite životne sredine i obezbeđivanja dugoročnosti i dugovečnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta. Sistem odsumporavanja koji gradimo je za blokove A3, A4, A5 i A6. Blokovi A1 i A2 doći će na red nakon velikog kapitalnog remonta, a gradi se i sistem za TENT B. U prethodnom periodu smanjili smo emisije praškastih materija od osam do 10 puta. Do sada je uloženo oko 500 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra – rekao je Grčić i dodao da očekuje da bi sistem za odsumporavanje u TENT A mogao da bude završen i nešto pre maja 2022. godine, kada je planirano.
Janez Kopač rekao je da je radostan što prisustvuje maloj proslavi napretka koji se dešava u najvećoj termoelektrani u Srbiji.

- Energetska zajednica je sveevropska organizacija, koja objedinjuje tržište električne energije i gasa. Mi smo 2013. usvojili direktivu o velikim ložištima, da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana. Energetika (u Srbiji) to do sada nije plaćala. Sada se to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice - rekao je Kopač.
Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata istakao je da je postrojenje za odsumporavanje u TENT A prvi projekat za zaštitu životne sredine koji se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana koji podrazumeva podršku Srbiji na putu ka EU.

- Svrha naše saradnje je dalji napredak. Važno je da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida, zbog zdravlja lјudi i usklađivanja sa EU standardima. Pod inicijativom ministarke Mihajlović siguran sam da će ovakvi zeleni projekti biti osnova i za našu dalјu saradnju - rekao je Kacumata.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata smanjiće emisije sumpor-dioksida ispod 200 mg/m3, što je u skladu sa zahtevima EU. Vrednost projekta je 202,6 miliona evra i realizuje u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Izvođač radova je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija Mitsubishi Power. U konzorcijumu izvođača radova su i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo Sevojno.
 

Najnovije vesti Srbija :

16 Maj 2021 HE Đerdap 1: 49 godina duga istorija
12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
12 Maj 2021 Vodonik budućnost Srbije?
11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
10 Maj 2021 Kamen temeljac za HE Buk Bijela 17. maja
10 Maj 2021 EPS podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu

 

Povezane vesti :

12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
28 Mar 2021 SISTEMA ZA DINAMIČKO RAČUNANJE LIMITA DALEKOVODA U EMS
11 Mar 2021 EPS investira u zaštitu životne sredine
5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A
22 Feb 2021 Energetska zajednica protiv subvencija termoelektranama
7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA
29 Dec 2020 Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije
1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina
11 Nov 2020 EPS mora i može bolje
22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone

Web Analytics