ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B   1 Dec 2020 - rtv
Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova počela je danas u Termoelektrani "Nikola Tesla" B u Obrenovcu, a potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da je to veoma važan projekat za zdraviju životnu sredinu.

Vrednost projekta je 210,8 miliona evra, a rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja od strane EPS-a je predviđen u martu 2024.godine.

Mihajlović je poručila da mora više da se ulaže novca u zaštitu životne sredine kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

"Energetka bezbednost je jednaka ekološkoj bezbednosti", istakla je Mihajlović.

Mihajlović je položila kamen temeljac zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irena Vujović i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Tokahita Kacumata.

Mihajlović je dodala da je još važnija vizija ako hoćemo velike promene.

"Nekada ranije bilo je više načina da se promene ne realizuju nego što je bilo želje i energije da te promene budu brže, posebno ako govorimo o zaštiti životne sredine. Da svima bude jasno, nema dovoljno električne energije ako se oslonimo samo na proizvodnju iz uglja".

Kako je rekla, energetska bezbednost je jednako važna kao i ekološka bezbednost i da ako nemamo ulaganja u smanjenje emisija štetnih gasova to znači i da termoalektrane ne mogu da nastave da rade.

"Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli i svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže, kako ovaj tako i projekat odsumporavanja u Kostolcu, da završi probni rad i da dobije dozvolu", izjavila je ona.

Mihajlović je dodala da su godišnje emisije sumpor dioksida 300.000 tona odnosno šest puta više nego što je dozvoljeno i po našim i EU zakonima.

Ako stavimo sa strane EU, naš zadatak je da očuvamo zdravlje građana i u narednom periodu redefinisaćemo investicione planove, navela je ona.

Napomenula je da je od 2002. do 2019. godine EPS uložio u zaštitu životne sredine samo 390 miliona evra, što nije ohrabrujuće.

"Trenutno projekti u EPS-u koji se tiču životne sredine vredni su oko 600 miliona evra, od čega je potrošeno 170 miliona evra. Mora brže. To znači da se u prethodnih oko 20 godina se prosečno ulagalo godišnje oko 40 miliona evra u zaštitu životne sredine. Uporedite to sa prihodima EPS-a, ne možemo biti zadovoljni".

Mora da se radi brže, ulaganja i životnu sredinu znače i opstanak EPS-a, poručila je Mihajlović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja značajno uticati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa stanarima EU.

Vujović je rekla da je odsumporavanje imperativ u zaštiti životne sredine, a naročito kada se govori o kvalitetu vazduha i da će zahvaljujući postrojenju na TENT B biti smanjena emisija sumpor dioksida za 97 odsto što je, dodaje, od izuzetnog značaja.

U poslednjih šest godina uloženo je, kaže, 400 miliona evra u ovakve projekte za koje navodi da će značajno poboljšati i životnu sredinu i zdravlje građana.

"Srbija koja se nalazi na putu ka EU, koja prilagođava svoje standarde EU i koja prilagođava regulative i propise u sklopi poglavlja 27 svakako ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa svim standardima EU", rekla je Vujović.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljašati energetsku efikanost u zemlji.

Grčić je istakao da je vrednost izgradnje ovog projekta 210 miliona evra, a da će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

Naglasio je da je to veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3000 mg/Nm kubnih i njihovo svođenje na nivo od 130 mg/Nm kubnih.

Procesom odsumporavanja dimnih gasova nastaje gips koji je "euro" kvaliteta (više od 95 odsto čistoće) koji ima veliku primenu u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i šljakom koristi se u izgradnji saobraćajnica.

Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 mg/Nm kubnih smanjuje na ispod 10 mg/Nm kubnih.

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Godišnje gubimo 250 miliona evra u distributivnoj mreži

Mihajlović je izjavila da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

"Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podgine "za jednu lestvicu više", u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

Grčić: Zaposlićemo kadar koji najviše nedostaje EPS-u

Podizanje rampe od 1. januara za zapošljavanje u javnom sektoru, pa tako i u Elektroprivredi Srbije (EPS), neće biti nekontrolisano, izjavio je Grčić i istakao da će to biti prilika da se zaposli onaj kadar koji najviše nedostaje, a to su monteri i rudari.

Grčić je ukazao da u Srbiji ima sve manje stručne radne snage, a i kada se pojavi grupa kvalitetnih montera i rudara koji žele da rade u EPS-u, zbog zabrane zapošljavanja koja je i dalje traje u javnom sektoru, vrlo često su posao tražili na drugoj strani.

Naveo je primer da u Kladovu, u Ðerdapu, radnici koji obavljaju bravarske poslove napuštaju EPS pošto nemaju adekvatne ugovore.

"Oni kada jednom napuste EPS i odu na drugo radno mesto, oni se više ne vraćaju u EPS, a to su delovi Srbije sa manjim brojem stanovnika i ređe naseljenih i tu imamo ozbiljne probleme", rekao je Grčić, odgovarajući na pitanje novinara koliko je prestanak zabrane zapošljavanja važan za EPS.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nadovezala se na Grčićev odgovor i izrazila nadu da će EPS voditi računa o tome da se zaista zapošljavaju radnici koji na terenu "dovode posao do kraja", a ne oni koji rade u administraciji.

"Mi ćemo to proveriti", rekla je Mihajlović.

Naime, od 1. januara sledeće godine do 31. decembra 2023. godine biće "olabavljeno" zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme u javnom sektoru, nakon što je šest godina na snazi bila zabrana zapošljavanja u tom sektoru.

To predviđa Izmena i dopuna zakona o budžetskom sistemu, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri.
 

Najnovije vesti Srbija :

16 Maj 2021 HE Đerdap 1: 49 godina duga istorija
12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
12 Maj 2021 Vodonik budućnost Srbije?
11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
10 Maj 2021 Kamen temeljac za HE Buk Bijela 17. maja
10 Maj 2021 EPS podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu

 

Povezane vesti :

12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
28 Mar 2021 SISTEMA ZA DINAMIČKO RAČUNANJE LIMITA DALEKOVODA U EMS
11 Mar 2021 EPS investira u zaštitu životne sredine
5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A
22 Feb 2021 Energetska zajednica protiv subvencija termoelektranama
7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA
29 Dec 2020 Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije
1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina
11 Nov 2020 EPS mora i može bolje
22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone

Web Analytics