ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla   10 Jul 2020 - rtv,dnevnik,ee
Na današnji dan 1856. godine rođen je srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji. Njegovim izumima u mnogo čemu postavljen je pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. veku. Rođen je kao sin sveštenika Srpske crkve. Studirao je elektrotehniku, ali je nikada nije završio. Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena insistirao je na korišćenju naizmenične struje namesto jednosmerne. Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika uopšte. Bez njegovih izuma savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled. Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara. Patentirao je oko 700 pronalazaka. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, izvesno vreme proveo je u Budimpešti i Parizu, zatim odlazi u SAD, gde ostaje do kraja života. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Više informacija o Nikoli Tesli:

Nikola Tesla - biografija

Rat struja

Elektrane na Nijagari

Dva spomenika Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

NIKOLA TESLA - Dokumentarac "Gospodar munja" (VIDEO)

NIKOLA TESLA - sajt na engleskom


Хоук и Меклахлан на обележавању Теслиног рођендана

Дан рођења Николе Тесле, једног од њавећих умова и проналазача, на који се у Србији обележава Национални дан науке, 10. јула, биће симболично обележен широм земље, а у САД, у Ворденклифу, јединој преосталој Теслиној лабораторији, и приказивањем филма "Тесла", чији ће главни протагонисти Ethan Hawke и Kayl MacLachlan учествовати у посебном делу програма.

„У Теслином научном центру у Ворденклифу (ТSCW) 164. годишњица Теслиног рођења, биће између осталог обележена пројекцијом филма "Тесла", која ће уједно бити и америчка премијера - шест недеља пре почетка приказивања филма он лајн и у драјв ин биоскопима”, рекао је за Танјуг директор тог Центра Марк Алеси и додао да ће средства од продаје карата бити усмерена за развој преко потребних програма и ресурса за виртуално образоване деце и младих.

Алеси је додао да ће обележавање Теслиног рођендана и цео програм бити уприличен дан касније, и да ће филм редитеља Мајкла Алмерејде, који приказује живот великог проналазача, укључујући и његово ривалство са Томасом Едисоном, кога глуми Кајл Мехлахан, сви моћи да погледају онлајн или у Драјв ин биоскопу у Водрденклифу, а да се више информација може наћи на teslasciencecenter.org/tesla-birthday-bash-2020.

Хоук, који глуми Теслу, редитељ Алмерејда и звезда Твин пикса МекЛахлан учествоваће у делу програма "питања и одговори", а рођендански програм биће увеличан и пуштањем у рад Теслиног трансформатора, додао је Алеси.

Алеси је указао на значај прикупљања новца за научно образовне програме ТSCW који ће између осталог омогућити деци да учествују у научним кампoвима и уче о Тесли.

Национални дан науке 10. јул, због епидемије корона вируса, биће обележен дискретније него уобичајено, како у Србији тако и у дијаспори.

Према речима дирекорке Музеја Николе Тесле Ивоне Јевтић, сви грађани ће и ове године моћа да обиђу поставку бесплатно, Јевтић је за Танјуг додала уз одговарајуће мере предострожности маску и дистанцу.

Научна фондација "Никола Тесла" која сваке године у САД у Филаделфији организује скупове на дан Теслиног рођења и промовише његово ствралаштво, ове године ће у суботу одржати зоом скуп, рекао је за Танјуг оснивач фондације Никола Лончар.

На скупу ће, између осталог, говорити професор физике са Универзитета Невада у Лас Вегасу Мајкл Правица: како Теслине идеје могу да помогну решењу ковид-19.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић рекао је за Танјуг да ће Фонд за науку сутра објавити коначне резултате евалуације Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, чији је буџет 2,4 милиона евра.

“То је најбољи начин да обележимо Дан науке, финансирањем 12 нових пројеката. Пред нама је много изазова и напорног рада”, рекао је он и додао да Министарство честита свим истраживачима са свих наших универзитета, факултета и института Дан науке, уз констатацију да имамо чиме да се поносимо када је наука у питању.

Тесла је роден 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, умро је на Божић 1943. године у САД где је живео шест деценија. Градоначелник Њујорка Фјорело Ла Гвардија, по коме и данас име носи један од три главна њујоркша аеродрома, на комеморацији је рекао - "Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и како време пролази, постаје још веће.”

По Тесли је названа јединица за мерење високог напона и јединица јачине магнетног поља, а његова заоставштина уписана је 2003. године у регистар Унеска. Од 1994. у Њујорку угао 40. улице и 6. авеније, где је била његова лабораторија, зове се Угао Николе Тесле.

Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената.

И Центар за промоцију науке обележиће овај дан на он лајн платформи.
 

Najnovije vesti Srbija :

16 Maj 2021 HE Đerdap 1: 49 godina duga istorija
12 Maj 2021 EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana
12 Maj 2021 Vodonik budućnost Srbije?
11 Maj 2021 EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara
11 Maj 2021 Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
10 Maj 2021 Kamen temeljac za HE Buk Bijela 17. maja
10 Maj 2021 EPS podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu

 

Povezane vesti :

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
28 Mar 2021 Evropska unija priprema taksu za zemlje poput Srbije zbog zagađenja
23 Mar 2021 Od reforme EPS-a do gubitaša
11 Mar 2021 EPS investira u zaštitu životne sredine
11 Mar 2021 Tri zamerke Srbiji iz EU u vezi energetike
5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A
7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
7 Jan 2021 Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla
10 Dec 2020 Srbija dobila još punjača za električne automobile
1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
26 Okt 2020 Japanska rješenja za TE Nikola Tesla B
22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

Web Analytics