elektroenergetika

Ako mislite da voda iz Fukušime nije kontaminirana onda je pijte
12 Jul 2023 - novosti, politika

PEKING je odgovorio na kontroverznu podršku UN-ove nuklearne straže planovima Japana da ispusti kontaminiranu otpadnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči u Tihi okean, tvrdeći da oni koji veruju da je voda bezbedna treba da je piju i plivaju u njoj.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin osvrnuo se na to pitanje tokom brifinga za novinare u utorak, kada su ga pitali o nedavnim izjavama generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Marijana Grosija o bezbednosti otpadnih voda Fukušime. Ismevao je Grosijeve tvrdnje da je voda čak bezbedna za piće ili kupanje.

- Ako neki ljudi misle da je voda kontaminirana nuklearnim oružjem iz Fukušime bezbedna za piće ili plivanje, predlažemo da Japan sačuva vodu kontaminiranu nuklearnom energijom i da je da ljudima za piće ili plivanje u njoj umesto da je pušta u more - rekao je Vang.

IAEA je prošle nedelje odobrila planove Tokija za ispuštanje otpadnih voda iz Fukušime u okean, više od decenije nakon što je cunami izazvan zemljotresom poplavio elektranu i izazvao topljenje tri njena reaktora. Fabrika nastavlja da proizvodi oko 100 kubnih metara otpadnih voda svakog dana, a u rezervoarima za skladištenje ponestaje prostora. Japanski zvaničnici su insistirali da voda ispunjava međunarodne bezbednosne standarde nakon što je tretirana kako bi se uklonila većina njenih radioaktivnih elemenata.

Vang je tvrdio da je IAEA-ina revizija plana otpuštanja bila previše usko fokusirana i da je na brzinu došao do zaključka koji nije uspeo da se pozabavi međunarodnim bezbednosnim problemima.

- IAEA nije procenila efikasnost i dugoročnu pouzdanost japanskih postrojenja za prečišćavanje i stoga ne može da garantuje da će sva nuklearno kontaminirana voda biti na nivou nakon tretmana u narednih 30 godina - rekao je on.

- Uticaj dugotrajnog ispuštanja na morsko okruženje i bezbednost hrane nije nešto o čemu IAEA može lako da izvede zaključak.

Kineski portparol je takođe tvrdio da procena IAEA ne bi trebalo da bude poslednja reč po tom pitanju.

- Japan ne može samo da koristi izveštaj IAEA kao zeleno svetlo za ispuštanje u okean - rekao je Vang.

Južnokorejski demonstranti protestovali su zbog nalaza IAEA kada je Grosi posetio Seul u nedelju. Južnokorejski poslanik Vu Von Šik, lider najveće opozicione partije u zemlji, optužio je nuklearni nadzor da je „od početka pristrasna u korist Japana“. On je rekao da agencija nije uspela da pravilno istraži uticaj ispuštanja otpadnih voda na susedne nacije, preneo je RT.

Odobren plan za ispuštanje milion tona radioaktivne vode iz Fukušime

Japanski nuklearni regulator dao je danas odobrenje tokijskom elektroenergetskom preduzeću „Tepko”, koje upravlja uništenim postrojenjem nuklearne elektrane „Fukušima”, da počne da ispušta više od milion tona radioaktivne vode.

Odobrenje japanskog regulatora je poslednji korak potreban za početak tog procesa, preneo je Rojters.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da su samo jedan ili dva člana tima od 11 međunarodnih stručnjaka koji su dali odobrenje za ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz „Fukušime” možda zabrinuti zbog toga procesa.

Grosi je rekao da je izveštaj međunarodnih eksperata besprekorno sačinjen.

Radna grupa koju je osnovala IAEA 2021. godine za ispitivanje bezbednosti plana Japana da ispusti radioaktivnu vodu iz postrojenja koje je uništio cunami pre više od decenije, uključuje i članove iz Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD i Vijetnama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u utorak da je odobren plan Japana jer bi ispuštanje radioaktivne vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu.

Vlada Južne Koreje saopštila je danas da je saglasna sa planom da Japan ispusti prečišćenu radiokativnu vodu iz „Fukušime”.

Vlada je navela da je Seul sproveo sopstvenu procenu toga procesa i da je zaključio da radioaktivni materijal ispunjava međunarodne standarde za ispuštanje u okean.

Kina će zabraniti uvoz hrane iz oko jedne petine japanskih prefektura iz bezbednosnih razloga, saopštila je danas kineska carina, navodeći japansko ispuštanje radioaktivne vode u okean.

Kina je najveći kupac japanskih morskih plodova.

Kineska carina je saopštila da će kontinuirano pratiti radioaktivne supstance radi obezbeđivanja bezbednosti hrane uvezene iz Japana.

Kina je već sedmicama javno izražavala snažno protivljenje planu Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz „Fukušime” u okean, prenosi Tanjug.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics