elektroenergetika

Plutajući solarni paneli postaju hit i u Americi
15 Maj 2023 - telegraf

Kada je Džo Siman, gradski planer za grad Kohoes u Njujorku, na Google-u pronašao izraz "plutajuća solarna energija", nije ni znao da tako nešto postoji. Ono što je znao je da je njegovom malom gradu Sajrevilu u SAD bio potreban pristupačan način da dobije struju i da nema slobodnog zemljišta za postavljanje solarnih panela. Ali gledajući mapu, shvatio je: "Imamo ovaj rezervoar za vodu od 5,6 hektara".

Siman je ubrzo otkrio da ova vodena površina može da primi dovoljno solarnih panela za napajanje svih opštinskih zgrada i ulične rasvete i da na taj način grad može da uštedi više od 500.000 dolara svake godine.

On je naišao na oblik čiste energije koja se naglo povećava. Plutajući sistemi solarnih panela postaju hit u Sjedinjenim Državama nakon brzog rasta u Aziji. Oni su atraktivni ne samo zbog svoje čiste snage i nedostatka ekološkog otiska na zemlji, već i zbog toga što štede vodu sprečavajući isparavanje.

Studija objavljena u časopisu Nature Sustainabiliti u martu otkrila je da hiljade gradova - više od 6.000 u 124 zemlje - mogu da proizvedu količinu jednaku svim njihovim potrebama za električnom energijom koristeći plutajuću solarnu energiju.

Upravo to ga čini rešenjem koje treba shvatiti ozbiljno. U tom procesu, mogli bi da se uštedi dovoljno vode da svake godine napune 40 miliona olimpijskih bazena.

Koncept plutajuće solarne energije je jednostavan: pričvrstite panele na splavove tako da plutaju po vodi, umesto da blokiraju zemljište koje bi se moglo koristiti za poljoprivredu ili zgrade.

Paneli su zapečaćeni i zatvaraju površinu vode kao poklopac koji isparavanje svodi na skoro nulu, što je prednost od koje imaju koristi regioni pogođeni sušom, poput Kalifornije. Voda takođe održava panele hladnim, omogućavajući im da generišu više električne energije od svojih kopnenih pandana, koji gube efikasnost kada postanu pretopli.Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Fotonaponski paneli na visoravni na severozapadu Kine beta

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi blic

20 Nov 2023 Zašto plaćamo struju dvostruko skuplje nego Poljaci ili Španci politika

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

10 Nov 2023 Nemačka vlada milijardama evra obara cenu industrijske struje novimagazin

30 Okt 2023 Solarne elektrane možemo da „gradimo" čak i u svemiru euractivWeb Analytics