elektroenergetika

Vojno pojačanje u južnoafričkim elektranama
8 Maj 2023 - politika

Južnoafrički predsednik Siril Ramapoza odobrio je danas raspoređivanje dodatnih 900 vojnika radi zaštite elektrana nacionalne elektrodistribucije Eskom-a, javljaju afričke agencije. Ovo vojno pojačanje, obrazloženo je ocenom da su se dosadašnji napori Eskom—a da poboljša bezbednost u svojim elektranama i primeni novu tehnologiju za nadgledanje svojih lokacija pokazali kao uzaludni.

Novoraspoređeni vojni kontingent u sledećih šest meseci sarađivaće sa južnoafričkom policijom na sprečavanju sabotaža, krađa i drugih kriminalnih dela koja bi mogla da ugroze rad postrojenja Eskoma kao i snabdevanje strujom u zemlji Rta dobre nade, navodi se u zvaničnom saopštenju Pretorije. Prethodno, kabinet Sirila Ramapoze je u martu na mesec dana odaslao oko 2700 pripadnika južnoafričke vojske na zadatak obezbeđivanja instalacija Eskom- a. Ramapozin portparol Vinsent Magvenja saopštio je danas da je južnoafrički lider o svojoj najnovijoj odluci obavestio državni Parlament.

Dafne Mokvena, portparol Eskoma, pozdravila je odluku južnoafričkog predsednika: „ Dodatne trupe oko postrojenja Eskoma predstavljaju meru protiv kriminala u i oko elektrana. Prisustvo i vidljivost novih vojnih trupa pomoći će nadležnima da još detaljnije čuvaje elektroobjekte od nacionalnog interesa“.

Privredno najrazvijenija država Afrike i članica BRIKS-a, zemlja Rta dobre nade suočava se u poslednjih devet meseci sa eskalirajućom energetskom krizom. Četiri petine električne energije u JAR proizvodi se u tamošnjim termoelektranama od kojih su mnoge odavno ra remont. U JAR su inače sve češće restrikcije struje : Kejptaun na primer od aprila svakodnevno po 10 sati ostaje bez električne energije. Ovih dana Međunarodni monetrani fond ocenio je da se Južnoafrička Republika ( 60 miliona stanovnika) suočava sa „ nezabeleženom energetskom krizom“. Južnoafrički ministar energetike Kgosienšo Ramgkopa upozorio je da JAR čeka „ energetski izuzetno teška zima“.

Eskom inače može da garantuje snabdevanje oko 27 000 megavata, dok tražnja leti iznosi oko 32. 000 megavata, a tokom zime i celih 37 000 megavata dnevno.
Povezane vesti BALKAN

13 Maj 2024 Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE seebiz

13 Maj 2024 London u pregovorima sa Južnom Korejom o izgradnji nuklearke biznis

9 Maj 2024 Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije biznis

6 Maj 2024 Uglju "odzvonilo" do 2035. godine rts

24 Apr 2024 Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana seebiz

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronews

21 Apr 2024 Dve zemlje u Evropi se napajaju 100 odsto obnovljivom energijom euronews

17 Apr 2024 Francuske lekcije iz zelene tranzicije kurir

17 Apr 2024 Proglašeno vanredno stanje u Ekvadoru b92

15 Apr 2024 Treba da gasimo čak dve termoelektrane nedeljno danasWeb Analytics