elektroenergetika

Vojno pojačanje u južnoafričkim elektranama
8 Maj 2023 - politika

Južnoafrički predsednik Siril Ramapoza odobrio je danas raspoređivanje dodatnih 900 vojnika radi zaštite elektrana nacionalne elektrodistribucije Eskom-a, javljaju afričke agencije. Ovo vojno pojačanje, obrazloženo je ocenom da su se dosadašnji napori Eskom—a da poboljša bezbednost u svojim elektranama i primeni novu tehnologiju za nadgledanje svojih lokacija pokazali kao uzaludni.

Novoraspoređeni vojni kontingent u sledećih šest meseci sarađivaće sa južnoafričkom policijom na sprečavanju sabotaža, krađa i drugih kriminalnih dela koja bi mogla da ugroze rad postrojenja Eskoma kao i snabdevanje strujom u zemlji Rta dobre nade, navodi se u zvaničnom saopštenju Pretorije. Prethodno, kabinet Sirila Ramapoze je u martu na mesec dana odaslao oko 2700 pripadnika južnoafričke vojske na zadatak obezbeđivanja instalacija Eskom- a. Ramapozin portparol Vinsent Magvenja saopštio je danas da je južnoafrički lider o svojoj najnovijoj odluci obavestio državni Parlament.

Dafne Mokvena, portparol Eskoma, pozdravila je odluku južnoafričkog predsednika: „ Dodatne trupe oko postrojenja Eskoma predstavljaju meru protiv kriminala u i oko elektrana. Prisustvo i vidljivost novih vojnih trupa pomoći će nadležnima da još detaljnije čuvaje elektroobjekte od nacionalnog interesa“.

Privredno najrazvijenija država Afrike i članica BRIKS-a, zemlja Rta dobre nade suočava se u poslednjih devet meseci sa eskalirajućom energetskom krizom. Četiri petine električne energije u JAR proizvodi se u tamošnjim termoelektranama od kojih su mnoge odavno ra remont. U JAR su inače sve češće restrikcije struje : Kejptaun na primer od aprila svakodnevno po 10 sati ostaje bez električne energije. Ovih dana Međunarodni monetrani fond ocenio je da se Južnoafrička Republika ( 60 miliona stanovnika) suočava sa „ nezabeleženom energetskom krizom“. Južnoafrički ministar energetike Kgosienšo Ramgkopa upozorio je da JAR čeka „ energetski izuzetno teška zima“.

Eskom inače može da garantuje snabdevanje oko 27 000 megavata, dok tražnja leti iznosi oko 32. 000 megavata, a tokom zime i celih 37 000 megavata dnevno.
Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Fotonaponski paneli na visoravni na severozapadu Kine beta

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi blic

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Solarne elektrane možemo da „gradimo" čak i u svemiru euractiv

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

26 Okt 2023 Zračenje solarnih elektrana ipak bezopasno novaekonomija

26 Okt 2023 EU predstavila Akcioni plan za podršku industriji energije vetra novaekonomija

18 Okt 2023 Glavni grad milionske države u mraku: Isključena mu struja zbog enormnog duga bizlifeWeb Analytics