elektroenergetika

Holandija i Velika Britanija najavile su planove za novi dalekovod
27 Apr 2023 - euractiv

Holandija i Velika Britanija najavile su planove za novi dalekovod koji bi povezivao obe zemlje i priobalne vetroturbine u Severnom moru, kako bi se povećala energetska sigurnost i energija iz obnovljivih izvora.

„Ova nova veza dodatno jača energetsku sigurnost i nezavisnost u Evropi. Bliska saradnja na polju energije vetra i interkonekcije između zemalja Severnog mora je imperativ", rekao je holandski ministar klime i energetike, Rob Jeten.

Električni vod, nazvan „LionLink", drugi je te vrste i nosiće dovoljno struje da napaja više domova nego u Birmingemu i Mančesteru zajedno, saopštila je vlada Velike Britanije.

Očekuje se da će biti operativan početkom 2030, a biće četiri puta veći od jedinog drugog interkonektora te vrste i nosiće do 1,8 gigavata.

„S obzirom da Severno more postaje najveći snabdevač zelenom električnom energijom za Holandiju i velike delove Evrope, spremni smo da proširimo interkonekciju između dve zemlje", rekao je Jeten.

Ministri energetike Velike Britanije i Holandije će objaviti planove za ovu vezu na samitu u Severnom moru u Belgiji, na kojem će se sastati predstavnici devet zemalja i visoki predstavnik EU za energetiku, Kadri Simson, kako bi razgovarali o budućim ambicijama u oblasti vetra na moru.

Očekuje se da će britanski sekretar za energetsku bezbednost, Grant Šaps, potpisati memorandum o razumevanju sa Danskom kako bi se pojačala saradnja na prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

„Zajedno sa snažnim vezama koje imamo sa našim severnoevropskim susedima ujedinjenim danas na samitu u Severnom moru, mi jačamo našu energetsku bezbednost i šaljemo snažan signal Putinovoj Rusiji da su dani njegove dominacije nad globalnim tržištima električne energije zaista prošli. ", rekao je Shapps.

Prema holandskoj vladi, LionLink će podržati dekarbonizaciju i integraciju tržišta, ojačati sigurnost snabdevanja i predstavljati važan korak ka integrisanoj offshore mreži u Severnom moru.

„To je prvi korak i odlična prilika za učenje kako se offshore mreža formira", rekla je Manon van Beek, izvršni direktor TenneT-a, holandskog operatera prenosnog sistema koji radi sa britanskom kompanijom National Grid na razvoju projekta.

Velika Britanija već ima 8,4 gigavata kapaciteta interkonektora, uključujući i elektroenergetsku vezu sa Belgijom. LionLink će to povećati za petinu.

„Povezivanje vetroelektrana na više tržišta istovremeno menja igru za energetsku infrastrukturu i dovodi nas korak bliže realizaciji ogromnog zelenog energetskog potencijala Severnog mora", rekao je Ben Vilson, predsednik National Grid Ventures.

„Sada nam je potreban pravi politički, pravni i regulatorni okvir da bismo to ostvarili i uspostavili obostrano korisnu mrežu Severnog mora kako bismo pružili čistiju, pravedniju, sigurniju i pristupačniju energetsku budućnost za britanske i evropske potrošače", dodao je on.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Fotonaponski paneli na visoravni na severozapadu Kine beta

12 Sep 2023 NEMAČKA POČINJE IZGRADNJU ELEKTRIČNE MREŽE IZMEĐU SEVERA I JUGA euractiv

31 Avg 2023 Snabdevač strujom priznao krivicu za požar na Havajima voa

27 Apr 2023 Holandija i Velika Britanija najavile su planove za novi dalekovod euractiv

30 Mar 2023 U kineskim pustinjama grade se baze za održivu energiju rts

27 Mar 2023 Nestašice struje u SAD b92

5 Dec 2022 Francuska će prvi put posle 42 godine ove zime biti uvoznik struje 021

5 Okt 2022 Srušio se energetski sistem u Bangladešu telegraf

25 Jul 2022 „Ruski prekidač“ za baltičke zemlje dw

22 Feb 2022 Oluja u Poljskoj proizvela rekord politikaWeb Analytics