elektroenergetika

Spaljivanje italijanskog otpada u Amsterdamu
18 Apr 2023 - politika

Od ovog meseca kompanija AEB iz Amsterdama, najveća spalionica otpada u Holandiji, spaljivaće i otpad uvezen iz Italije.

Kako prenosi NL tajms, globalno gledano to je velika prednost sa aspekta očuvanja životne sredine, ali ujedno znači i veću emisiju ugljen-dioksida u Holandiji.

Te emisije se, prema studiji ABN Amro, mogu prepoloviti ako se plastika ukloni iz italijanskog otpada.

Otpad koji sa deponija u okolini Rima, sada će se koristiti kao sirovina za proizvodnju energije za amsterdamske kompanije i domaćinstva, a voz sa 900 tona kućnog otpada saobraćaće iz Rima do AEB spalionica svake nedelje, prenosi holandski portal.

Kako se navodi, odlaganje otpada proizvodi velike količine metana, dok se spaljivanjem oslobađa ugljen-dioksid, koji je manje štetan od emisija gasova sa efektom staklene bašte sa deponija.

Međutim, kako se navodi u studiji, ekološku dobit će imati samo Italijani, jer se oslobađaju otpada koji proizvodi metan, dok će spaljivanje u Amsterdamu izazvati emisije ugljen-dioksida i azota.

„Mi smo fokusirani na ekološke prednosti na međunarodnom nivou”, kaže portparol AEB-a, napominjućui da ta kompanija ostaje u okviru predviđenih standarda za emisiju ugljen-dioksida, kao i da će se otpad koristi za proizvodnju električne energije.

Prema studiji ABN Amro, emisija CO2 iz sagorevanja italijanskog otpada mogla bi se više nego prepoloviti ako bi se plastični otpad filtrirao.

Italijanski otpad sadrži u proseku 13 odsto plastičnog otpada. Ta plastika čini više od polovine emisije CO2 prilikom spaljivanja otpada“, rekao je analitičar ABN Amro-a David Bolšer i dodaje da u Italiji ne postoji postrojenje za separaciju plastičnog otpada.

Kako je naveo, takvo postrojenje je lako postaviti, ali je problem što recikliranje plastike nije isplativo, jer je ona mnogo skuplja od novoproizvedene plastike.

Dakle, bez subvencija ili zakonskih obaveza za korišćenje reciklirane plastike, malo je verovatno da će se ponovna upotreba pokrenuti, rekao je Bolšer.Povezane vesti BALKAN

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

11 Sep 2023 Nemci se oprostili od nuklearnih elektrana, a sada žele da ulažu u atomsku fuziju telegraf

20 Avg 2023 Odlučeno je, ispustiće radioaktvinu vodu b92

12 Jul 2023 Ako mislite da voda iz Fukušime nije kontaminirana onda je pijte novosti, politika

15 Jun 2023 Termoelektrane u Nemačkoj i Poljskoj najveći zagađivači u EU euronews

22 Maj 2023 Francuska zaustavila usvajanje sporazuma EU o obnovljivoj energiji n1

4 Maj 2023 Nuklearke ugašene, ali nema rešenja za radioaktivni otpad vreme

27 Apr 2023 Pre 37 godina dogodola se eksplozija u nuklearnoj elektrani Černobilj novosti, danas

24 Apr 2023 Cene električnih automobila padaju politWeb Analytics