elektroenergetika

Kako izgleda gašenje nuklearnih elektrana?
10 Apr 2023 - b92

Stiže i taj dan: Nemačka u petak, 15. aprila potpuno istupa iz nuklearne energije. To je, doduše, trebalo da se desi krajem prošle godine, ali vlada je rok pomerila da umanji rizik energetske krize zbog ukrajinskog rata. Iduće nedelje, dakle, staju poslednja tri reaktora, u elektranama Nekarvesthajm, Izar i Emsland, piše dpa.

Kako nuklearna elektrana proizvodi struju?

Nuklearna elektrana je termoelektrana na atomsko gorivo. Konotrolisana fisija u reaktoru oslobađa energiju koja vodu pretvara u paru. Para pokreće turbinu, a turbina generator električne energije.

Kako izgleda proces isključivanja reaktora?

Prema podacima kompanije EnBW, operatera elektrane Nekarvesthajm 2, snaga reaktora se kontinuirano smanjuje ubacivanjem kontrolnih šipki u jezgro reaktora. Kontrolne šipke koje upijaju neutrone oslobođene cepanjem atomskog jezgra usporavaju i prekidaju fisiju.

Elektrana tada isključuje generator sa elektroenergetske mreže i potpuno isključuje generator. Postupak isključivanja je isti kao pri redovnoj kontroli, kaže direktor bavarske elektrane Izar 2 u Bavarskoj Karsten Miler (Carsten Müller). Reaktor se gasi po odvajanju od mreže "i to traje oko četvrt sata," rekao je Miler.

Pravi posao počinje tek tada. Radioaktivno gorivo se uklanja i na nekoliko godina prebacuje u bazen za hlađenje. Zatim se skladište u posebnim kontejnerima. U Nemačkoj sada postoji 16 skladišta otpada snažne radioaktivnosti. Bazeni i takozvani kastor kontejneri od čelika i betona se nalaze u elektranama ili uz njih.

Postoji li u Nemačkoj trajno skladište nuklearnog otpada snažne radioaktivnosti?

Ne postoji, i vlada još traži rešenje za konačno deponovanje. Domaći političari su 70-ih, bez pitanja javnosti, za to odabrali rudnik Gorleben u Donjoj Saksoniji, stotinak kilometara jugoistočno od Hamburga.

Plan je propao pod pritiskom velikih protesta. Nova rasprava o skladištenju, sada uz učešće javnosti, traje već oko šest godina i često je žučna jer, naravno, niko u komšiluku ne želi radioaktivni otpad.

Predsednik saveznog zavoda za odlaganje nuklearnog otpada (BASE) Volfram Kenig (Wolfram König) priznaje da proces konačnog skladištenja radioaktivnog otpada nije ni zamišljen kao rešenje svih problema. Plan će, na koncu, neko morati da toleriše.

"Kakav god stav zauzimali o nuklearnoj energiji, otpad je sada tu gde je. Sada nam je posao da problem ne ostavimo budućim generacijama", rekao je Kenig.

Nuklearna energija ostavlja i otpad srednje i slabe radioaktivnosti. Nemačka barem za to već ima rešenje: nekadašnji rudnik gvožđa Konrad u Zalcigiteru, sedamdesetak kilometara jugoistočno od Hanovera. Odlaganje ima zeleno svetlo i treba da počne 2027.

Koliko radioaktivnog otpada ima u Nemačkoj?

Treba razlikovati otpad snažne, srednje i slabe radioaktivnosti. U prvoj kategoriji uglavnom je iskorišćeno gorivno iz elektrana i istraživačkih reaktora. BASE procenjuje da to čini oko pet odsto zapremine svog radioaktivnog otpada, ali proizvodi 99 odsto radioaktivnosti.

Međutim, ozbiljan izazov je i odlaganje manje opasnog radioaktivnog materijala, na primer kontaminiranih delova demontiranih elektrana. BASE procenjuje da u Nemačkoj ima oko 620.000 kubnih metara takvog otpada.

Ministarka ekologije Štefi Lemke je nedavno najavila da će rudnik Konrad primiti oko 300.000 kubika tog otpada. "To otprilike odgovara zapremini 100 olimpijskih bazena", rekla je.

Otpad određen za smeštaj u rudniku sada se nalazi u više od 30 skladišta širom Nemačke. Za ostatak otpada srednje i slabe radioaktivnosti vlasti još traže rešenje.

Zašto otpad jednostavno ne ostane u skladištima?

Jer samo skladištenje duboko pod zemljom eliminiše rizik, ne samo zračenja, nego i krađe. "Beton, bodljikava žica i stražarske ekipe" ne mogu da zamene ovo rešenje, kaže Kenig.

Šta će biti sa zemljištem gde su sada elektrane?

Ekološki aktivisti žele da sadašnji kompleksi postanu zelene livade, ali to ne ide tek tako. Pre svega, same zgrade će i po uklanjanju goriva i drugog radioaktivnog otpada godinama nastaviti slabo da zrače i zato ne mogu jednostavno biti srušene.

BASE procenjuje će potpuna demontaža tri elektrane trajati 15 godina, a potonje rušenje još dve. Operater elektrane Emsland RWE procenjuje da će teren 2037. biti bez zaostale radioaktivnosti.

Može li Nemačka na nekog da se ugleda u postupku gađenja elektrana i skladištenja otpada?

Međunarodna agencija za atomsku energiju je 2021. u svetu registrovala 198 nuklearnih elektrana koje su zatvorene ili u postupku zatvaranja. Samo u 20 slučajeva gašenje je bilo potpuno završeno. Nekim zemljama nedostaju resursi i infrastruktura da kompletiraju proces. Švedska, Finska i Švajcarska, na primer, još traže lokaciju za podzemna skladišta.

Nemačko ministarstvo životne sredine navodi da u Evropi i svetu još nema funkcionalnog skladišta za otpad snažne radioaktivnosti. Barem ne za onaj iz koji nema veze sa vojnom upotrebom nuklearnog materijala.

Ko plaća izlazak iz nuklearne energije?

Istupanje iz nuklearne energije će očigledno mnogo da košta. Jedna vladina komisija je ukupne troškove procenila na 48,8 milijardi evra, uključujući gašenje i demontažu nuklearnih elektrana, transport i skladištenje otpada.

Zato je osnovan fond koji su morali da pune i operateri elektrana. Taj novac je namenjen zbrinjavanju otpada u svim fazama do konačnog skladištenje. Operateri su uključeni i u finansiranje isključenja i demontaže reaktora. RWE je trošak posle isključenja neke nuklearne elektrane procenio na 500 miliona do milijardu evra, zavisno od veličine, starosti i broja radnih sati.


Povezane vesti BALKAN

10 Jun 2024 Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora biznis

13 Maj 2024 London u pregovorima sa Južnom Korejom o izgradnji nuklearke biznis

26 Apr 2024 Koje su posledice Černobilja koje se i danas osećaju novosti

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronews

21 Apr 2024 Otkrivena korozija u rezervoarima sa prečišćenom radioaktivnom vodom u Fukušimi politika

17 Apr 2024 Francuske lekcije iz zelene tranzicije kurir

10 Apr 2024 Koliko će nove nuklearne elektrane koštati Evropu? novaekonomija

1 Apr 2024 Nakon solara, Kina ovladala energijom vetra! blic

26 m OIE činili su 41,2% bruto potrošnje električne energije u EU tokom 2022 politika

26 Mar 2024 Gejts ulazi u posao sa nuklearkama bizlifeWeb Analytics