elektroenergetika

Kineski naučnici istražuju potencijal plutajućih solarnih panela
27 Mar 2023 - politika

Novi tip fotonaponskih elektrana je u nastajanju. Izgrađeni u rezervoarima, jezerima i ribnjacima, solarni paneli koji plutaju na površini vode imaju prednosti u odnosu na tradicionalne solarne sisteme postavljene na zemlju u smislu očuvanja zemljišta, efikasnosti i smanjenja gubitka vode.Grupa istraživača, predvođena kineskim naučnikom Zeng Džendžongom, procenila je potencijalni doprinos snabdevanju energijom i očuvanju voda od strane takvih plutajućih fotonaponskih (FPV) sistema u svetu, objavio je časopis o nauci i tehnologiji „Sajens end Tehnolodži Dejli”, prenosi Sinhua.

Rastuća globalna upotreba energije i usvajanje ciljeva održivosti za ograničavanje emisije ugljenika iz fosilnih goriva povećavaju potražnju za čistom energijom. FPV je postao obećavajuće i izvor koji obezbeđuje čistu energiju, znatno štedeći zemljišne resurse i podižući efikasnost proizvodnje električne energije kroz efekat hlađenja isparavanja vode.

Zeng Džendžong, naučnik koji se bavi životnom sredinom sa Univerziteta nauke i tehnologije južne Kine, predvodio je istraživače iz Kine, Sjedinjenih Država, Tajlanda i drugih zemalja u proceni koliko FPV sistemi mogu doprineti snabdevanju energijom i očuvanju vode.

Na osnovu tri globalne baze podataka rezervoara i realistične simulacije fotonaponskog sistema vođenog klimom, tim je procenio da je potencijalna proizvodnja električne energije od strane FPV sistema, sa pokrivenošću od 30 procenata na 114.555 globalnih rezervoara, oko 9.434 teravat-sati godišnje.

Prema najnovijim podacima Međunarodne hidroenergetske asocijacije, oko 4.252 teravat-sati električne energije proizvedeno je iz hidroenergije tokom 2021.

Regioni sa najvećim potencijalom za proizvodnju energije FPV uglavnom se nalaze u delovima Sjedinjenih Država, istočnog Brazila, Portugala, Španije, severne Južne Afrike, Zimbabvea, Indije i istočne Kine, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Susteinbility.

Pored proizvodnje električne energije, smanjeno isparavanje kod FPV moglo bi da sačuva preko 100 milijardi kubnih metara vode svake godine, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji vode za oko 300 miliona ljudi.

U zapadnoj Kini, gde je priliv (fluks) sunčevog zračenja visok, neki gradovi bi trebalo da budu u mogućnosti da u potpunosti zadovolje svoje potrebe sa FPV električnom energijom iz rezervoara, dok će u centralnoj i južnoj Kini, nivoi proizvodnje FPV električne energije biti daleko od dovoljnih, rekao je Đin Jubin, prvi autor studije. Đin je takođe sa Južnog univerziteta nauke i tehnologije.

U Kini je poslednjih godina izgrađeno mnogo FPV projekata. Projekat u Huainanu, u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, izgrađen je u zoni rudnih ležišta. Njegovi solarni paneli su apsorbovali mnogo toplote kako bi obuzdali razmnožavanje algi u ribnjaku i kao rezultat toga se poboljšalo vodeno okruženje.

Još jedan FPV projekat izgrađen u ravnicama izloženim plimi i oseci u Siangšanu, u istočnoj kineskoj provinciji Džejiang može proizvesti oko 350 miliona kilovata električne energije godišnje.

Brazil, na primer, ima godišnju potražnju za električnom energijom do 538 teravat-sati, što se može u potpunosti zadovoljiti razvojem FPV. FPV potencijal u šest zemalja sa obilnim rezervoarima, uključujući i Zimbabve, Laos, Etiopiju, Kamerun, Mjanmar i Sudan, veći je tri do 10 puta od njihove trenutne potražnje za električnom energijom.

Sa iskustvom stečenim tokom sopstvenog razvoja, Kina takođe radi sa drugim zemljama na izgradnji FPV projekata.

FPV projekat koji su zajednički izgradili Kina i Tajland 6. decembra 2022. je povezan na mrežu Tajlanda. To je trenutno najveći FPV projekat u zemlji, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 95 miliona kilovata.

FPV projekat koji su dve zemlje izgradile u brani Sirindhorn pušten je u komercijalnu upotrebu u oktobru 2021. Instalisani kapacitet projekta dostiže 58,5 megavata, što može smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 47.000 tona svake godine.

Sa kombinacijom dva izvora energije, projekat u brani Sirindhorn proizvodi električnu energiju preko solarne energije tokom dana i preko hidroenergije noću, produžavajući i kontinuirani period proizvodnje električne energije i smanjujući fluktuacije u nivoima obnovljive energije.

„Široka primena FPV je još u povoju u većini regiona sveta. S obzirom na troškove i uticaj na životnu sredinu, preporučujemo da se prioritet da projektima obnovljive energije sa mešavinom FPV i hidroenergije”, rekao je Zeng, prenosi Beta.

Povezane vesti BALKAN

3 Jun 2024 Teksaška ekološka revolucija blic

13 Maj 2024 Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE seebiz

9 Maj 2024 Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije biznis

9 Maj 2024 Kina ima više solarnih elektrana od Evrope i Amerike zajedno novaekonomija

26 Apr 2024 Električna energija iz obnovljivih izvora čini 56% ukupne nemačke potrošnje

24 Apr 2024 Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana seebiz

21 Apr 2024 Za električnu energiju najviše plaćaju Danci i Nemci euronews

21 Apr 2024 Dve zemlje u Evropi se napajaju 100 odsto obnovljivom energijom euronews

17 Apr 2024 Francuske lekcije iz zelene tranzicije kurir

17 Apr 2024 Veštačka inteligencija može povećati potrošnju struje za 10 teravata godišnje bifWeb Analytics