elektroenergetika

FRANCUSKA: Projekat 6 nuklearnih elektrana
22 Mar 2023 - kurir

Dan nakon što je francuska vlada izglasala nepoverenje penzionoj reformi, francuski parlament je velikom većinom odobrio vladin plan da investira u nuklearnu energiju. Francuska gradi šest novih nuklearnih reaktora.

Za ulaganje u nuklearnu energiju glasala su 402 poslanika, protiv je bilo 130. U ponedeljak je 278 poslanika podržalo nepoverenje vladi, a za njegovo usvajanje bilo bi potrebno 287 poslanika.

Nakon što je potvrdila vladin nuklearni plan, premijerka Elizabet Born najavila je da će se on koristiti za borbu protiv klimatskih promena i osiguranje energetskog suvereniteta Francuske.

„Naš cilj je da od Francuske napravimo veliku suverenu zemlju bez ugljenika“, rekla je ministarka energetike Anjes Panije-Runaše. Prema njenim rečima, to je početak „ogromnog projekta ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije“.

Ministar je dodao da administrativne procedure ne bi trebalo da usporavaju produženje veka postojećih reaktora ili izgradnju novih.

Ovim projektom vlada "počinje najveću naučnu, industrijsku i ljudsku avanturu naše zemlje od 1970-ih", rekao je Pannier-Runacher.

U okviru plana od 52 milijarde evra za izgradnju šest novih reaktora, francuski predsednik Emanuel Makron želi da započne izgradnju prvog nuklearnog reaktora nove generacije, EPR2, pre kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u maju 2027.

Francuska trenutno ima 56 reaktora, ali je poslednjih meseci bilo velikih prekida rada, čime je proizvodnja nuklearne energije ostala na najnižem nivou u poslednjih 30 godina. U međuvremenu, na zapadu Francuske, u Flamanvilu, grade novi reaktor, ali kasne nekoliko godina, a već su potrošili milijarde evra više od planiranog.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics