elektroenergetika

Japanski sud: Reaktor star 45 godina može da radi
20 Dec 2022 - rts

Okružni sud u Osaki je presudio da nuklearni reaktor star 45 godina u centralnom Japanu može i dalje da radi, odbacivši zahteve stanovnika da se zbog bezbednosnih rizika ovaj reaktor isključi.

Odluka Okružnog suda u Osaki da nuklearni reaktor star 45 godina može da nastavi sa radom, zapravo je u skladu sa vladinim zalaganjima za veće korišćenje nuklearne energije, zbog moguće globalne nestašice goriva i obećanja Japana da će smanjiti emisije ugljenika.

Pritom, o starom reaktoru sud je odlučio samo nekoliko dana uoči sednice vlade premijera Fumija Kišide na kojoj se očekuje usvajanje nove politike o nuklearnoj energiji.

Nova politika se pre svega odnosi na ponovno pokretanje reaktora koji su bili u mirovanju posle katastrofe u Fukušimi 2011. i na produženje radnog veka zastarelih reaktora.

Ministarstvo privrede i industrije je sačinilo plan kojim se dozvoljava produženje životnog veka reaktora svakih 10 godina posle 30 godina njegovog rada.

Radni vek jednog reaktora je trenutno ograničen na 60 godina, a komunalnim preduzećima se dozvoljava da periode kada je jedinica bila van energetske mreže oduzmu iz izračunavanja njenog radnog veka.

Današnja odluka suda u Osaki je prva koja se odnosi na bezbednost reaktora koji su radili više od 40 godina.

Glavni sudija je naveo u presudi da je kompanija Kansai elektrik pauer, operator reaktora "Mihama 3", preduzela adekvatne korake da spreči degradiranje opreme. Time je ispunila zahteve Agencije za nuklearnu regulaciju i dobila operativnu dozvolu.

U presudi piše da starost reaktora ne zahteva strože bezbednosne standarde od uobičajenih.

Devet žitelja iz prefektura Fukui, Kjota i Šige podnelo je tužbu protiv Kansai elektrika u junu 2021. tražeći suspenziju reaktora "Mihama" zbog bezbednosnih rizika usled starenja postrojenja.

Sud je takođe odbacio druga bezbednosna upozorenja koja su izneli tužioci, uključujući otpornost na zemljotres i planove za evakuaciju, navodeći da nedostaju konkretni dokazi o potencijalnom riziku.

Advokati tužitelja su ocenili da je očigledno da starenje opreme povećava rizičnost reaktora i najavili da će uložiti žalbu na presudu. Većina nuklearnih reaktora u Japanu starija je od trideset godina.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics