elektroenergetika

Potpisan detaljni plan za projekat podmorskog kabla
19 Dec 2022 - kurir

Predsednici Azerbejdžana i Rumunije, premijeri Gruzije i Mađarske, potpisali su u Bukureštu Sporazum o strateškom partnerstvu koji bi trebao da omogući uvoz električne energije iz Azerbejdžana prema zemljama EU, prvenstveno Mađarskoj i Rumuniji.

Ugovoru koji je potpisan u predsedničkoj palati Kotrokeni u Bukureštu prisustvovala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je izjavila kako je ovo veliki dan za sve zemlje potpisnice sporazuma.

"Dve obale Crnog mora nikada nisu bile bliže. Drago mi je energetski sporazum stavlja tako snažan naglasak na obnovljive izvore energije. Sada gradimo jače elektroenergetske interkonekcije", rekla je predsednica Evropske komisije.

Inače, ugovor koji je potpisan između zemalja podrazumeva finansijski i tehnički okvir za realizaciju projekta podmorskog kabla za transport električne energije iz obnovljivih izvora između Rumunije i Azerbejdžana, preko Gruzije i Crnog mora, a potom transport ove energije za Mađarsku i ostatak Evrope.

"Mi u Mađarskoj smo ponosni što možemo da učestvujemo u ovako jedinstvenoj i strateškoj investiciji. Sve je važnije biti inovativan i pronazaliti inovativna rešenja. Sada se spremamo izgraditi najduži kabl za prenos energije podmorskim putem. Da sam 30 godina mlađi, rekao bih da je pravi rock and roll graditi takav kabl ispod mora", rekao je Orban nakon potpisivanja ugovora.

Nakon zaoštravanja odnosa s Rusijom, geopolitička važnost Azerbejdžana i Gruzije u elektroenergetskom pogledu značajno je porastao.

Poslednjih nekoliko meseci, intenzivno se počelo razgovarati upravo o projektu putem kojeg bi se električna energija izvozila iz Azerbejdžana, preko Gruzije do Rumunije i Mađarske kao zemalja EU.

"Želimo stvoriti novi veliki sistem snabdevanja električnom energijom. Suština bi bila da električna energija iz Azerbejdžana preko Gruzije i Rumunije stigne u Mađarsku. To bi nam omogućilo da zamijenimo veliku količinu prirodnog gasa koji danas koristimo za proizvodnju električne energije u Mađarskoj, rekao je Orban u oktobru.

Povezane vesti BALKAN

12 Sep 2023 NEMAČKA POČINJE IZGRADNJU ELEKTRIČNE MREŽE IZMEĐU SEVERA I JUGA euractiv

31 Avg 2023 Snabdevač strujom priznao krivicu za požar na Havajima voa

15 Mar 2023 Plutajući solarni paneli benchmark

9 Feb 2023 Da li su nuklearne elektrane bezbedne od zemljotresa? ekapija

19 Dec 2022 Potpisan detaljni plan za projekat podmorskog kabla kurir

28 Nov 2022 Francuska i Irska se povezuju podvodnim energetskim kablom euronews

20 Sep 2022 Punjenje e-automobila na kućnoj utičnici nova

18 Avg 2022 Danska luka u kojoj se ostvaruju snovi o zelenoj energiji dw

16 Maj 2022 Struja stiže sa pučine vesti

22 Nov 2021 Električni automobili zimi troše čak 25 odsto više struje b92Web Analytics