elektroenergetika

Veliki uspeh u istraživanju atomske fuzije
14 Dec 2022 - dw

Atomska fuzija se smatra potencijalnim izvorom energije za budućnost zato što ne „proizvodi“ nuklearni otpad. Sudeći po navodima iz SAD, naučnici su ostvarili veliki uspeh na tom planu.

Američki naučnici su, sudeći po navodima vladinih izvora, ostvarili historijski napredak po pitanju nuklearne fuzije. „Pojednostavljeno rečeno, radi se o jednom od najimpresivnijih naučnih postignuća u 21. veku“, izjavila je američka ministarka energetike Dženifer Granholm. Ta političarka Demokratske stranke kaže da su stručnjaci s državnog istraživačkog instituta „National Ignition Facility“ (NIF) u Kaliforniji, u okviru svojih eksperimenata sa fuzijom, proizveli više energije nego što su je potrošili.

Slično kao kod Sunca

I tokom proces razdvajanja, ali i spajanja atoma, jezgro atoma je osnova za proces dobijanja energije. Tokom fisije, odnosno „cepanja“ jezgra atoma, nastaje između ostalog i radioaktivni otpad. A tokom atomske fuzije, mala atomska jezgra se, pri ekstremnim temperaturama (i uz pomoć lasera) spajaju, odnosno fuzioniraju. Pritom se oslobađaju enormne količine energije. Sličan proces se odvija na zvezdama, odnosno na Suncu.

Prema navodima pobornika atomske fuzije, ona bi dugoročno mogla da bude alternativa fosilnim gorivima, odnosno spornoj nuklearnoj fisiji. Za razliku od cepanja atoma u nuklearnim elektranama, u procesu fuzije ne postoji opasnost od moguće nuklearne havarije.

Sunce „spustiti“ na Zemlju

Nemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger (FDP) čestitala je na Tviteru naučnicima na tom velikom uspehu i ocenila da se radi o „istorijskom danu u pogledu proizvodnje energije u budućnosti“. Po prvi put je, kako kaže, dokazano da je „Sunce zaista moguće spustiti na Zemlju.“

Kako mediji iz SAD prenose, , kalifornijski stručnjaci su u eksperimentu uspeli da „proizvedu“ 20 odsto više energije nego što su iskoristili. Iako je još od pedesetih godina prošlog veka izgrađeno nekoliko desetina reaktora za eksperimente te vrste, nikada se nije dogodilo da je u nekom postrojenju bilans bila pozitivna, odnosno da je na kraju bilo više energije nego što je u samom procesu utrošeno. Ipak, do korišćenja te tehnologije u industriji moglo bi da prođe i „nekoliko decenija“, rekla je Kim Badil, direktorka Nacionalne laboratorije Lorens Lajvmor.

Uve Gradvol, urednik redakcije za nauku nemačkog javnog servisa SWR, potvrđuje da je reč o važno dostignuću, ali i dodaje: „To još uvek nije ključan proboj.“ Jer, kako kaže, na duži rok još nije izvesno da će biti izgrađeni reaktori koji bi uz pomoć opisane tehnologije mogli da proizvode struju za potrošače u svetu. „Što se tiče istraživačkog aspekta, ovo je veoma zanimljiv, a što se tiče same primene, to još nije proboj“, ocenio je Gradvol.

Pomoć u borbi protiv klimatskih promena?

Ujedinene nacije (UN) su pozdravile rezultate istraživanje u kontekstu klimatske krize. „Radi se o izuzetno važnom razvoju koji bi mogao da bude od pomoći u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik u Njujorku. Ali i on je dodao da bi moglo da potraje dok uz pomoć nuklearne fuzije ne počne da se proizvodi čista energija.

Atomska fuzija intenzivno se istražuje i u Nemačkoj. Naučnici Instituta za fiziku plazme Maks Plank u Grajfsvaldu, u istraživačkom postrojenju Vendelštajn 7-Iks rade na istraživanju atomske fuzije. Njihov cilj je da „oponašaju“ proizvodnju energije koja se odvija na Suncu, odnosno da ga „kopiraju“ na Zemlji i tako otkriju alternativne izvore za proizvodnju struje. Uspeh američkih naučnika mogao bi da ima velikog značaja i za budući rad nemačkih kolega na tom projektu.

Povezane vesti BALKAN

11 Sep 2023 Nemci se oprostili od nuklearnih elektrana, a sada žele da ulažu u atomsku fuziju telegraf

15 Maj 2023 Fuzijska elektrana se uskoro pušta u rad b92

15 Dec 2022 Nuklearna fuzija omogućava neograničenu količinu čiste energije benchmark

14 Dec 2022 Veliki uspeh u istraživanju atomske fuzije dw

14 Jun 2022 Nemci tvrde da su korak bliže "svetom gralu fizike" sputnjik

14 Feb 2022 Veliki proboj na polju nuklearne fuzije rtv

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Jul 2020 Počelo sastavljanje najvećeg postrojenja za nuklearnu fuziju na svetu srbijadanas

14 Maj 2019 Nova prilika za nuklearnu energiju? seebiz

26 Nov 2018 Kinezi stvorili šest puta toplije Sunce energetikanetWeb Analytics