elektroenergetika

Velika Britanija izbacuje Kinu iz nuklearnog projekta
1 Dec 2022 - vesti

Britanska vlada odlučila je da ukloni kinesku kompaniju “Čajna dženeral nukliar” (CGN) iz projekta razvoja bloka “C” nuklearne elektrane Sizvel, nakon poziva da se smanji učešće Kine u snabdevanje Britanije energijom.

Britansko Odeljenje za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) saopštilo je da će otkup kineskog udela u projektu “Sizvel C” biti prvo direktno vladino ulaganje u razvoj nuklearne elektrane u poslednje tri decenije.

“Ulaganje vlade u Sizvel C podržaće kontinuirani razvoj projekta… Investicija takođe omogućava izlazak kompanije CGN iz projekta”, stoji u saopštenju objavljenom u utorak.

London planira da uloži 679 miliona funti (814 miliona dolara) u projekat, što predstavlja 50 odsto troškova za razvoj. Ta suma odgovara sumi koju je u razvoj Sizvela C uložila francuska kompanija Elektrisite d Frans (EDF).

Saopštenje o otkupu udela kineskog CGN u Sizvelu C došlo je nakon više puta ponovljenog zahteva unutar britanske vlade da se smanji zavisnost ove zemlje od Kine u pogledu snabdevanja energijom. CGN je, prema ugovoru potpisanom 2015, imao 20 odsto udela u Sizvelu C, a zajedno sa EDF je manjinski partner u projektu razvoja bloka C u nuklearnoj elektrani Hinkli point i većinski je vlasnik u elektrani Bredvel.

Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak rekao da je “zlatna era” odnosa Velike Britanije i Kine “završena2, dodajući da Peking predstavlja “sistemski izazov za naše vrednosti i interese”.

Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics