elektroenergetika

Francuska: Zemlja pred "blekautom"
15 nov 2022 - blic

Francuska rizikuje da ostane bez struje nekoliko dana ove zime zbog manje raspoloživosti nuklearnih elektrana od uobičajene, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na mrežnog operatera u zemlji.

Prema Elektrik de Frans(EDF), popravke i održavanje na skoro polovini njenih nuklearnih elektrana mogli bi ove godine pretvoriti zemlju, tradicionalnog izvoznika električne energije, u uvoznika. Prema ovom scenariju, francuski kupci bi morali da plaćaju premiju svojim susedima, gde cene u poslednje vreme rastu, navodi se u izveštaju.

Francuska vlada pozvala je preduzeća i domaćinstva da štede energiju kako bi izbegli nestanke struje. U slučaju mogućeg nestašice električne energije, mrežni operater RTE će tri dana unapred pokrenuti crveno upozorenje „Ekovat“ zahtevajući smanjenu potrošnju.

- Ostajemo u situaciji posebne budnosti - rekao je izvršni direktor RTE Gzavije Pjehačik, a prenosi Blumberg.

- Ako je vruće, nećete čuti za crveni Ekovat. Ako je jako hladno, čućete ih mnogo, a ako smo u prosečnoj, srednjoj, normalnoj zimi, to će biti nekoliko jedinica crvenog ekovata - objasnio je on.

Francuska, koja proizvodi oko 70 odsto svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora, kojima upravlja EDF, imala je samo 31 od njih u ponedeljak ujutro. Kompanija je prošle nedelje saopštila da ima za cilj da u decembru i januaru bude u funkciji više od 40 jedinica.

RTE će navodno ažurirati svoju procenu za naredne četiri nedelje 18. novembra, na osnovu prognoza o dostupnosti nuklearnih elektrana, potrošnji energije i vremenskim prilikama. Kompanija uzima "oprez" pristup jer istorija pokazuje da održavanje može trajati duže od planiranog, rekao je Pjehačik.

Vreme izgleda „relativno blago do kraja novembra“, dok zemlja takođe ima koristi od pada potrošnje električne energije jer se proizvođači protive višim cenama, dodao je on.

- Činjenica da Francuska troši manje daje nam malu marginu, ali nuklearna flota rizikuje da bude još manje dostupna nego što smo predvideli, tako da ćemo morati da procenimo da li će se to izjednačiti - zaključio je.

Ekovat upozorenje uzima u obzir da bi desetak velikih proizvođača smanjilo potrošnju prema unapred dogovorenim ugovorima, navodno je rekao šef RTE, napominjući da bi to predstavljalo smanjenje od oko 1,2 gigavata, što je ekvivalent kapaciteta nuklearnog reaktora -preneo je RT.Povezane vesti BALKAN

22 Nov 2023 Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime politika

20 Nov 2023 Finska: Nuklearna elektrana Olkiluoto 3 privremeno obustavila rad zbog kvara rtv

20 Nov 2023 Veliki kvar u nuklearnoj elektrani u Lenjingradu euronews

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

12 Nov 2023 Švajcarska nema nameru da se odrekne nuklearnih elektrana telegraf

30 Okt 2023 Francuska: Zakopavanje radioaktivnog otpada u Biru u skladu sa Ustavom euronews

16 Okt 2023 Rusija gradi nuklearnu elektranu u Burkini Faso politika

5 Okt 2023 Pokrenuta druga faza ispuštanja vode iz Fukušime u Tihi Okean novimagazin

5 Okt 2023 Borna za kontrolu cene električne energije u EU euractiv

3 Okt 2023 Veštačka inteligencija može da izazove novu energetsku krizu! blicWeb Analytics