elektroenergetika

Punjenje električnih automobila u Italiji skuplje od benzina
2 Nov 2022 - politika

Punjenje električnog automobila u Italiji koštaće 161 odsto više nego pre godinu dana zbog rasta cena struje, objavio potrošački portal Facile.it.

„Zbog rasta cena energije punjenje električnog automobila je, u nekim slučajevima, skuplje od tradicionalnog punjenja automobila gorivom Ako električni auto ne punite kod kuće, već na javnoj stanici za brzo punjenje, to će vas koštati još više”, navodi se u izveštaju italijanskog portala.

Stručnjaci su izračunali da je raniji trošak punjenja električnog automobila u Italiji bio 50-70 odsto niži nego za dopunjavanje benzinskih ili dizel modela. Sada, puna baterija `zelenog automobila` može koštati više od punog rezervoara benzina.

U studiji je ističe da bi vlasnika malog automobila u B segmentu benzin za vožnju od 1.000 kilometara koštao 83 evra, taj trošak za dizel automobil bi bio 71 evro, a za auto s električnim motorom 85 evra za vožnju na istoj udaljenosti, dok je pre samo godinu dana iznosio samo 33 evra.

Prema italijanskom regulatornom organu za energiju, elektomreže i životnu sredinu (ARERA), u trećem kvartalu 2022. godine je takozvana jedinstvena nacionalna cena električne energije porasla skoro četiri puta u odnosu na prvi kvartal. Regulator je zbog toga preduzeo dodatne mere kako bi obuzdao dalji rast cena energije. Ukupno se očekuje da će prosečna italijanska porodica potrošiti godišnje u proseku 1.322 evra za struju, dok je 2021. prosečna potrošnja bila 632 evra.

Tarife za električnu energiju u Italiji zabeležile su rekordan rast prošlog meseca, premašivši 136 odsto na godišnjem nivou, prema studiji Nacionalne unije potrošača.

Šef italijanske energetske tink-tenk organizacije Nomizma Energija izjavio je prošle nedelje da Italija, zajedno sa ostatkom Evrope, doživljava energetski šok neviđenih razmera, pošto su se cene struje višestruko povećale. Prema njegovim rečima, Italijani treba da se pripreme za racionalizaciju tokom najhladnijih zimskih meseci.

On je takođe pozvao domaćinstva da koriste alternativne metode grejanja, poput loženja ogrevnog drveta i peleta, mada je dodao da su i njihove cene takođe porasle

Povezane vesti BALKAN

26 Okt 2023 Veštačka inteligencija bi mogla da koristi energiju koliko i cela država euractiv

21 Sep 2023 NATRIJUM-JONSKA BATERIJA TRENUTNO IMA NAJVEĆE ŠANSE ZA BUDUĆNOST bif

21 Sep 2023 Europa mora modernizirati EES seebiz

11 Sep 2023 U Velikoj Britaniji otvoren najveći električni Hub automagazin

5 Sep 2023 NEMAČKA: 15 MILIONA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA DO 2030. kamatica

31 Avg 2023 Naučnici razvili solarnu ćeliju za haubu automobila biznis

26 Jul 2023 Deindustrijalizacija Evrope, opada proizvodnja i potrošnja struje politika

22 Maj 2023 Francuska zaustavila usvajanje sporazuma EU o obnovljivoj energiji n1

15 Maj 2023 Troši i kada se ne vozi vesti

24 Apr 2023 Cene električnih automobila padaju politWeb Analytics