elektroenergetika

U Francuskoj podignuta prva farma na kojoj se istovremeno proizvode energija i hrana
28 Okt 2022 - politika

Praksa korišćenja zemljišta i za solarnu energiju i za poljoprivredu u porastu je širom Francuske. Dosadašnja istraživanja su dala dobre rezultate kada je reč o prednosti uzgoja useva u hladu solarnih panela. Došlo se do zaključka da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje dobija više električne energije, ostvaruju veći prinosi, i sve to uz korištenje manjih količina vode.

U regionu Gornja Saona u istočnoj Francuskoj sproveden je jedinstven projekat u svetu. Naime, finansirana od strane TSE (nezavisnog francuskog proizvođača solarne energije) u iznosu od osam miliona evra, izgrađena je prva poljoprivredna „nadstrešnica” opremljena sa 5.508 rotirajućih solarnih panela koji se tokom dana rotiraju u skladu sa kretanjem sunca. Prethodni projekti su bili na znatno manjim površinama.

Paneli su postavljeni iznad useva soje, na površini od tri hektara. Solarni paneli prave senku koja će omogućiti smanjenje vodenog i toplotnog stresa na plantaži u periodima velikih vrućina. Pomeraju se vertikalno kako bi kiša prošla neometano do zemljišta, dok postavljanjem u horizontalni položaj mogu da ograniče štetu od grada.

Pored toga, visina od pet metara i mala površina konstrukcije omogućavaju kretanje poljoprivrednih mašina.

„Cilj je da budemo u mogućnosti da zadovoljimo potrebe Francuske u pogledu razvoja obnovljivih izvora energije, bez uticaja na poljoprivredno zemljište”, izjavio je šef agronomskog istraživanja i razvoja u TSE-i dodajući da se nadaju da je moguće proizvoditi energiju bez ometanja razvoja useva žitarica.

Ako bude uspešan, projekat bi mogao biti revolucionaran i za poljoprivrednu i za industriju solarnih panela.

Dosadašnje istraživanje francuskih naučnika pokazuje da simbiotski sistemi - ista površina zemljišta i za solarnu fotonaponsku energiju i za poljoprivredu, povećavaju globalnu produktivnost zemljišta sa 35 na 73 posto!

„To je testiran prostor i za sada nemamo dovoljno agronomske perspektive da znamo da li (kultivacija ispod panela) funkcioniše ili ne”, objašnjavaju predstavnici sindikat i pozivaju da se krene prvo sa razvojem fotonaponske energije na veštačkoj ili zaparloženoj zemlji.


Povezane vesti BALKAN

20 Nov 2023 Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi blic

16 Nov 2023 Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma blic

30 Okt 2023 Solarne elektrane možemo da „gradimo" čak i u svemiru euractiv

26 Okt 2023 Zračenje solarnih elektrana ipak bezopasno novaekonomija

16 Okt 2023 Kako se recikliraju istrošeni solarni paneli? novaekonomija

3 Okt 2023 Ovo je 10 najvećih solarnih elektrana na svetu b92

3 Okt 2023 EU će teško do solarne energije bez kineske tehnologije novaekonomija

3 Okt 2023 Revolucionom tehnikom do spasa za planetu euractiv

21 Sep 2023 Francuska da utrostruči kapacitete za OIE rtv

21 Sep 2023 Europa mora modernizirati EES seebizWeb Analytics