elektroenergetika

PONOVO RASTE CENA STRUJE
23 Nov 2021 - srbijadanas

Energetska kriza, za koju se naivno pomislilo da je iza nas, se vraća u punom jeku. Prema podacma Epeksa (evropske berze električne energije) cene električne energije su se u više evropskih zemalja počele ponovo da obaraju stare i postavljaju nove rekorde.

Kako je na svom Tviter nalogu objavio Havier Blas, glavni dopisnik za energetiku Blubmerg Njuza, cena za jedan megavat čas električne energije u Nemačkoj se popela na 241 evro, što je treća najveća cena ikada.

- Pored Nemačke, i druge zemlje će se sutra suočiti sa vanserijski visokim cenama struje, uključjući Francusku, Švajcarsku i Belgiju. Cene u Istočnoj Evropi i Balkanu su takođe na bolno visokim nivoima, što postavlja vlade u regionu u nezavidnu poziciju, napisao je Blas na Tviteru.

Sutrašnje cene struje

Prema podacima Epeksa, trenutne cene za sutrašnju struju su sledeće: Holandija 219,93 dolara po megavat času; Nemačka 241,87 evra po megavat času; Belgija 267,23 evra po megavat času; Austrija 266,39 evra po megavat času; Francuska 270,21 evra; Švajcarska 273,79 evra;

Zašto ponovo rastu cene struje?

Nekoliko svetskih medija i korporacija je uveliko upozorilo da će sa prvim padom temperature u Evropi, energetska kriza samo produbiti. Suštinski, kako se javlja veća potreba za grejanjem, u te svrhe odlazi veća količina energenata, stoji u saopštenju kompanije S&P Global.

Tako se dolazi u situaciju da bi se odogovorilo na kombinovanu potražnju i za grejanjem i za proizvodnjom električne energije rastu cene. Slučaj gasa, kako ruskog čije obećane dodatne isporuke mogu da se bukvalno zanemare, i norveškog kog nema dovoljno zbog velikih popravki na gasovodima, piše Blumberg.

Najveći snabdevač električnom energijom u Velikoj Britaniji, je pre deset dana upozorio 9 miliona svojih korisnika da se pripreme za hladniji period koji bi mogao da traje i do 6 nedelja.

Pored toga, hladnije vreme i sneg su pogodili i Kinu, te drugi najveći potrošač energenata na svetu takođe povećava svoje energetske apteite.

Povezane vesti BALKAN

25 Nov 2021 Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj politika

23 Nov 2021 PONOVO RASTE CENA STRUJE srbijadanas

15 Nov 2021 VELIKA KRIZA U UKRAJINI blic

15 Nov 2021 EDF neće isključivati struju zbog neplaćenih računa 021

8 Nov 2021 Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava b92

4 Nov 2021 EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja novaekonomija

21 Okt 2021 EU: Cena struje najviše porasla u Sloveniji novaekonomija

14 Okt 2021 Nuklearna energija na putu da dobije „zelenu etiketu” politika

8 Okt 2021 U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora alo

8 okt 2021 Prva žrtva ludila cena struje telegrefWeb Analytics