elektroenergetika

Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama
22 Nov 2021 - danas

Suočena sa naporima Francuske za oživljavanje nuklearne energije u Evropi, grupa od pet zemalja Evropske unije, predvođena Nemačkom, udružila se kako bi uticala na Evropsku komisiju da zadrži nuklearnu energiju izvan EU taksonomije zelenih finansija (pravilnika koji određuje kriterijume šta su to ekološki prihvatljive investicije), prenosi “Bilten” Agencije za energetiku Srbije.

-Nuklearna energija je nekompatibilna s principom ’ne nanosi značajnu štetu’ uredbe o taksonomiji EU- navodi se u zajedničkoj deklaraciji o taksonomiji EU bez nuklearne energije koju su potpisale Austrija, Danska, Nemačka, Luksemburg i Portugal. -Imamo mnogo dokaza koliko nuklearna energija može biti opasna – rekla je Leonore Gevesler, austrijska ministarka energetike.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim sedmicama izneti predlog koji će pojasniti status nuklearne energije i prirodnog gasa u skladu sa taksonomijom zelenih finansija EU. Austrija i Luksemburg su najglasniji protivnici nuklearne energije u Evropi i od početka se opiru njenom uključivanju u taksonomiju. Čini se da su dve zemlje iskoristile klimatski samit Ujedinjenih nacija u Glasgovu da privuku Nemačku, Portugal i Dansku na svoju stranu.

„Priznajemo suvereno pravo država članica da odlučuju za ili protiv nuklearne energije kao dela svojih nacionalnih energetskih sistema. Međutim, zabrinuti smo da bi uključivanje nuklearne energije u taksonomiju trajno narušilo njen integritet, kredibilitet, a time i korisnost“, piše u zajedničkoj deklaraciji pet zemalja Evropske unije.

Povezane vesti BALKAN

25 Nov 2021 Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj politika

22 Nov 2021 Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama danas

22 Nov 2021 KONTROVERZNA GEJTSOVA NUKLEARKA NIČE U VAJOMINGU kurir

22 Nov 2021 Angela Merkel za postepeno ukidanje nuklearnih elektrana sputnik

17 Nov 2021 Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti rts

8 Nov 2021 Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava b92

4 Nov 2021 EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja novaekonomija

1 Nov 2021 Ruski nuklearni objekti meta hakera alo

25 Okt 2021 Mini-nuklearke: Koliko su ekološki i ekonomski isplative? b92

23 Okt 2021 Ruski isključili reaktor zbog pare kurirWeb Analytics