elektroenergetika

Evropi prete nestašice struje i gasa
29 Sep 2021 - politika

Potrošnja se povećava, Azija kupuje naveliko, Rusi zavrću ventil, a u vetroparkovima vetar slabije duva - to su razlozi energetske krize koja se pomalja pred Evropom, ocenjuje radio Dojče vele.

Posledice su, kako navodi, jasne: grejanje i struja su skuplji, a prete i nestašice.

Širom Evrope dramatično su porasli računi za struju za domaćinstva i preduzeća. Tokom ove godine, cena se stalno povećavala, ali je najzapaženiji skok bio u septembru. Samo ovog meseca veleprodajne cene električne energije u Nemačkoj porasle su za skoro pedeset odsto.

Glavni uzrok je globalna nestašica gasa, čime se cena prirodnog gasa u Evropi od početka godine učetvorostručila. Čini se da se situacija pogoršava i mnoge vlade se plaše nestanka struje uoči neizbežnog skoka potražnje tokom zime.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su najveće energetske kompanije zatražile od vlade paket hitne pomoći. Pet manjih dobavljača već je prestalo sa radom u poslednjih mesec dana, zbog nemogućnosti da plate energiju kojom je trebalo da snabdevaju preduzeća. Drugi strahuju da bi narednih dana i nedelja moglo isto da im se desi.

U Španiji je vlada već usvojila hitan zakon o smanjenju visokih računa za energiju za potrošače preusmeravanjem dobiti od energetskih kompanija. Italija ove sedmice predstavlja paket podrške domaćinstvima u iznosu od 4,5 milijardi evra, dok je Francuska uvela subvencije za milione domaćinstava sa niskim prihodima.

Prema Verivoksu 32, onlajn-platformi za poređenje cene energije, cene su u Nemačkoj u septembru i oktobru porasle u proseku za 12,6 odsto. Prema njihovim podacima, takvo povećanje predstavlja 188 evra dodatnih troškova grejanja godišnje za jednu porodičnu kuću.

Jedan od uzroka nestašice je taj što Evropa svoju energiju dobija iz različitih izvora, pri čemu prirodni gas čini oko 20 odsto. Pojedine zemlje se više oslanjaju na gas od drugih. U Nemačkoj se skoro polovina domaćinstava greje na gas.

Takođe, na nestašicu gasa su u velikoj meri uticale vremenske prilike. Prošla zima u Evropi bila je neobično hladna, zbog čega su se iscrple zalihe gasa. Obično bi se gas dopunjavao tokom proleća i leta u pripremi za sledeću zimu, ali je jedan od najhladnijih aprila u dve decenije dodatno otežao snabdevanje.

Zatim je tu i pitanje ruskog gasa. Ruski energetski gigant Gasprom, koji u snabdevanju Evrope gasom učestvuje sa čak jednom trećinom, uporno je odbijao da poveća isporuke. Neki komentatori nagađaju da je Rusija obustavila isporuke gasa kako bi izvršila pritisak na EU da što pre pusti u rad gasovod Severni tok 2.

Nedavno je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da će novi gasovod „značajno uravnotežiti parametre cena prirodnog gasa u Evropi”.

Postoje i drugi faktori koji pogoršavaju problem. Neobično jake vrućine u Aziji prouzrokovale su povećanu potražnju za klima-uređajima i, kao rezultat toga, povećanu potrošnju električne energije, iscrpljujući dodatno zalihe prirodnog gasa.

Problema je bilo i sa alternativnim rešenjima, poput tečnog gasa. Potražnja za tečnim prirodnim gasom brzo raste širom sveta, posebno u Aziji, usled brzog ekonomskog rasta i povećanja stanovništva. To je pogodilo snabdevanje u Evropi, pri čemu je uvoz ove godine pao u odnosu na prošlu.

Još jedna alternativa je ugalj, ali je i njegova cena sada rekordno visoka, delimično zbog gasne krize, ali i zbog sve strožih politika EU za sprečavanje klimatskih promena.

Klimatske politike EU za period 2030/50. pokazale su da je Unija postavila ambiciozne ciljeve za korišćenje obnovljive energije. U EU je 2019. udeo potrošene energije koja dolazi iz obnovljivih izvora bio 19,7 odsto. Cilj je da se ova potrošnja do 2030. poveća na 32 odsto.

Ali, nedavno je nastao problem i sa obnovljivim izvorima energije. Energija vetra je poslednjih godina najveći proizvođač električne energije u Nemačkoj, ali je udeo njene potrošnje pao sa 29 odsto na 22 odsto u prvoj polovini 2021. Na to je uticalo neobično mirno vreme, odnosno odsustvo vetra u vetroparkovima.

Sve to je sada dovelo do evropske energetske krize i optužbi da su klimatske politike EU krive za ovaj problem, kao i da je prelazak na klimatski neutralnu budućnost preskup za potrošače.

U Evropskom parlamentu je prošle nedelje, tokom rasprave o predlozima Evropske komisije za plan pod nazivom „Fit za 55”, kojim se predviđa smanjenje štetnih emisija za 55 odsto, nekoliko evropskih poslanika izrazilo ljutnju građana zbog toga kako politike protiv klimatskih promena utiču na cene energije.

Međutim, Frans Timermans, evropski komesar za klimatska pitanja, odbacuje ove optužbe i ističe da je nedostatak gasa primarni razlog energetske krize, kao i da su povećani troškovi samo ojačali argument za brzi prelazak na obnovljive izvore.

Opšta slika je veoma složena, mada je sve jasno kada su u pitanju potrošači širom Evrope. Grejanje i električna energija su poskupeli. Scenario koji vlade očajnički žele da izbegnu pred zimu je nestašica struje, kako za potrošače tako i za preduzeća.

Blaga zima bi sigurno rešila mnoge probleme, kao i jači vetrovi. Takođe, ako bi Rusija povećala isporuke gasa – bilo kroz postojeće gasovode ili preko još neaktiviranog Severnog toka 2 – onda bi cene verovatno pale.

Ako se to ne dogodi i ako ova evropska zima bude hladna kao i prošla, energetska kriza bi mogla da preraste u glavni problem u EU. Građani i kompanije polako osećaju zimu, zaključuje se u prilogu Dojče velea, prenosi Tanjug.

Povezane vesti BALKAN

5 Dec 2021 Nuklearne elektrane – energija prošlosti ili ekološka budućnost politika

22 Nov 2021 Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama danas

17 Nov 2021 Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti rts

4 Nov 2021 EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja novaekonomija

25 Okt 2021 Mini-nuklearke: Koliko su ekološki i ekonomski isplative? b92

14 Okt 2021 Nuklearna energija na putu da dobije „zelenu etiketu” politika

29 Sep 2021 Evropi prete nestašice struje i gasa politika

27 Sep 2021 ITALIJA: STRUJA POSKUPLJUJE 40, A GAS 30 ODSTO srbijadanas

13 Sep 2021 Računi za struju poskupeli za 20 odsto alo

18 Avg 2021 Reciklaža solarnih panela: ekološki problem ili šansa? dwWeb Analytics