elektroenergetika

ITALIJA: STRUJA POSKUPLJUJE 40, A GAS 30 ODSTO
27 Sep 2021 - srbijadanas

Premijer Mario Dragi danas potpisuje Dekret o uvećanju cena za struju i gas za poslednje tromesečje ove godine. Struja će poskupeti 40 posto, a gas za 30 posto. Povećanje će doneti prihod 9 milijardi evra, ali je i istovremeno određena pomoć najugroženijima za olakšice u poskupljenju od 3,5 milijarde.

Onima sa najnižim primanjima, sa većim brojem članova familije, sa teškim obolenjima, kao i malim preduzećima, država je namenila olakšice jer ne mogu da podnesu teret takvog uvećanja, a poskupljenje spada u Plan za podstrek razvoja. Malim preduzećima će biti smanjen porez sa 10 ili 22 posto na 5 posto u tom periodu (od 1.oktobra do 31 decembra). Smatra se da oko 26 miliona potrošača (od 60 miliona stanovnika u Italiji) može da dobije popust i oko 6 miliona malih preduzeća, ali samo ako troše energiju do zacrtane količine kilovata, sa mogućnošću uštede u povećanju do jedne trećine. Za pomoć od oko 2,5 miliona familija zbog uvećanja gasa namenjeno je 400 miliona evra.

Ovu meru premijer je objasnio zajedno sa resornim ministrima kao meru vanrednog stanja, prolaznu, a uslediće u 2022 godini jedna „strukturalna akcija“ na evropskom nivou. Jer, Italija ima već nasjskuplju struju u EU, a na računu za struju ima poglavlja koja običan čovek i ne razume ako mu neko ne razjasni šta sve plaća, a izvesno je da je samo 51,7 posto sume realna potrošnja energije, sve drugo su razne takse, trošak transporta energije, opterećenja od kojih boli glava potrošače: podrška obnovljivim energijama, pokrivanje troškova demontiranja nuklearnih centrala a koje u Italiji nisu u funkciji od 1987 godine, potom pokrivanje istraživanja sa ciljem inovacije u tehnologijama električnog sistema, pokrivanje priizvodnje biorazgradivih materija, tv pretplata od 90 evra podeljena u deset rata...

U Vladinim krugovima veliko je saglasje o ovom uvećanju a udruženja potrošača smatraju da mere pomoći ugroženima nisu ni slučajno dovoljne da se razreši problem na duži rok, samo jedan primer revolta među hiljadama jesu pekari koji moraju da potroše više energije od zacrtane kvote za pomoć i najavljuju šta drugo nego uvećanje cene krajnjeg proizvoda, a hleb moraju da kupe i siromašni, što će biti opšti slučaj na tržištu sa proizvodima gde se troše u velikim količinama struja i gas, kao i zbog uvećanja cene benzina i dizel goriva koje je već usledilo i najveće je u poslednjih sedam godina, pa se može samo pretpostaviti koliko će poskupiti život građana Apeninskog poluostrva.

Povezane vesti BALKAN

1 Dec 2021 Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica pcpress

10 Okt 2021 U Libanu posle potpunog mraka proradile dve električne centrale danas

8 Okt 2021 U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora alo

29 Sep 2021 Evropi prete nestašice struje i gasa politika

27 Sep 2021 ITALIJA: STRUJA POSKUPLJUJE 40, A GAS 30 ODSTO srbijadanas

18 Avg 2021 Reciklaža solarnih panela: ekološki problem ili šansa? dw

16 Avg 2021 Hoće li električni automobili uništiti naftnu industriju? 021

13 Avg 2021 Bum „zelenih” automobila politika

1 Jul 2021 Međunarodna agencija za energetiku zabrinuta zbog opadanja dinamike u izgradnji hidroelektrana politika

27 Maj 2021 Sve gušća mreža dalekovoda ispod Severnog mora dwWeb Analytics