elektroenergetika

Rusija uspešno završila ispitivanje nuklearnog „goriva budućnosti“
17 Sep 2021 - sputnik

Eksperti ruske nuklearne industrije uspešno su završili testiranja na nuklearnoj elektrani „Balakovo“ inovativnog nuklearnog „Remiks“ goriva koje će se u budućnosti koristiti u nuklearnoj energetici, saopštila je ruska kompanija „Rosatom“.

„Reaktori za proizvodnju toplotne energije VVER-1000 koji u svom sastavu imaju eksperimentalne elemente sa Remiks gorivom, uspešno su prošli test eksploatacije u reaktoru energetskog bloka broj 3 nuklearne stanice koji je trajao oko pet kalendarskih godina“, navodi se u saopštenju.

U reaktor energetskog bloka broj 3 napunjena su tri sklopa sa gorivom, od kojih svaki ima standardne elemente za proizvodnju toplote i šest generatora sa „Remiks“ gorivom.

„Pet godina su naši eksperti pratili neutronsko-fizičke i resursne karakteristike eksperimentalnih reaktora i nije bilo nikakvih problema u eksploataciji, što potvrđuju i projektna svojstva novog nuklearnog goriva“, podvukao je Rižkov.

„Remiks“ gorivom se omogućava smanjenje upotrebe prirodnog urana u nuklearnoj energetici i ponovno korišćenje komponenti već ozračenog goriva. Osnovna prednost nuklearnog ciklusa je mogućnost korišćenja plutonijuma koji se formira u reaktorima prilikom zračenja uranijuma 238. On se sastoji iz regenerisanog uranijuma i plutonijuma koji se obrazuju prilikom prerade nuklearnog goriva sa dodacima obogaćeno uranijuma. Upotreba takvog goriva omogućiće višestruko širenje nuklearne energije zatvaranjem ciklusa nuklearnog goriva, kao i ponovnu upotrebu ozračenog goriva umesto njegovog skladištenja.

Povezane vesti BALKAN

25 Nov 2021 Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj politika

22 Nov 2021 Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama danas

22 Nov 2021 KONTROVERZNA GEJTSOVA NUKLEARKA NIČE U VAJOMINGU kurir

22 Nov 2021 Angela Merkel za postepeno ukidanje nuklearnih elektrana sputnik

17 Nov 2021 Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti rts

8 Nov 2021 Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava b92

4 Nov 2021 EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja novaekonomija

1 Nov 2021 Ruski nuklearni objekti meta hakera alo

25 Okt 2021 Mini-nuklearke: Koliko su ekološki i ekonomski isplative? b92

23 Okt 2021 Ruski isključili reaktor zbog pare kurirWeb Analytics