elektroenergetika

Emisija CO2 u svetu porasle za pet odsto
21 Apr 2021 - novaekonomija

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) koja nastaje proizvodnjom energije ove godine su veće za skoro pet posto, zbog privrednog oporavka od pandemije, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom izvštaju. Ovogodišnji rast zagađenja IEA pripisuje sve većem korišćenju uglja u proizvodnji struje.

U izveštaju se naglašava da raste tražnja za fosilnim gorivima, čak i u Evropi, ali daleko manje nego u Aziji koja važi za najvećeg zagađivača.

Globalni energetski izveštaj koji je IEA objavila za 2021. godinu predviđa da će emisije karbonskog dioksida porasti na 33 milijarde tona ove godine.

U poređenju sa prošlom godinom to predstavlja rast od 1,5 milijardi tona i predstavlja najveći pojedinačlni skok u periodu dužem od 10 godina.

"Ovo je zastrašujuće upozorenje da je ekonomski oporavak od krize Covida 19 trenutno sve samo ne održiv za našu klimu", rekao je izvršni direktor IEA, Fatih Birol, a prenela agencija Hina.

Cilj najnovijeg izveštaja je, kako se dodaje da "pritisne" određene zemlje da vode računa o klimatskim promenama.

Prošle godine, kad se potrošnja energije smanjila zbog pandemije, emisije CO2 koje su povezane sa korišćenjem energije pale su za 5,8 odsto, na 31,5 milijardi tona, dok su godinu dana ranije iznosile rekordnih 33,4 milijarde tona.

ENERGETSKE POTREBE ZEMALJA U RAZVOJU

Ove godine očekuje se da globalna potražnja za energijom naraste za 4,6 odsto, najviše zbog potreba zemalja u razvoju i to bi kako se dodaje u zveštaju, moglo da premaši nivo iz 2019. godine.

Potražnja za svim fosilnim gorivima ove godine raste, a ugalj i gas, kako se očekuje, tražiće se mnogo više nego 2019. godine.

Očekivani porast potrošnje uglja premašuje korišćenje obnovljivih izvora energije za gotovo 60 odsto iako što rste potražnja za solarnom energijom, energijom vetra i vode.

Više od 80 odsto rasta tražnje za ugljem očekuje se u Aziji, naročito u Kini.

Potrošnja uglja u Sejedinjenim Državama i EU takođe raste, ali će ostati znatno ispod nivoa pre krize, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku.

Povezane vesti BALKAN

15 Maj 2021 Rekordan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2020. danas

21 Apr 2021 Emisija CO2 u svetu porasle za pet odsto novaekonomija

18 Mar 2021 Litijumska groznica kruži Evropom bif

11 Mar 2021 Električni automobili osvajaju svet telegraf

9 Mar 2021 Deset godina nakon nuklearne nesreće u Fukušimi rts

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

29 Nov 2020 Enel ulaže 190 milijardi dolara za čistiju budućnosti novaekonomija

6 Nov 2020 Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja električnih vozila IONITY autoblogWeb Analytics