elektroenergetika

Električni automobili osvajaju svet
11 Mar 2021 - telegraf

Ljubitelji električnih automobila tvrde da se vožnjom "na struju" u velikom gradu štedi dosta vremena i novca.

To, međutim, nije ni jedini razlog da se opredelite za vožnju potpuno električnog automobila. Osim nulte emisije gasova i dobrobiti za planetu, svakako postoje i durge prednosti koje se tiču samih vozače.

Predstavljamo vam šest razloga zbog kojih je bolje izabrati električni, nego klasični automobil, sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

1. Doviđenja saobraćajnim gužvama

Saobraćajne gužve predstavljaju jedan od podsticaja kojima sve više gradova nagrađuje vozače električnih automobila. Naime, u mnogim evropskim gradovima je dozvoljeno voziti autobuskim trakama. Posebno je zapažen slučaj Madrida, gde možete voziti trakom posebno rezervisanom za posebna vozila ili za ekološke automobile. Zahvaljujući toj meri, ako živite u predgrađu, možete smanjiti svoje dnevno putovanje na posao za oko 30 minuta dnevno, što za mnoge korisnike to je glavni razlog izbora električnog automobila, piše Automania.

2. Povlašćeno parkiranje

Drugi veliki svakodnevni izazov za vozače u većini gradova je pronalazak mesta za parkiranje. Zbog toga sve više i više gradova vozačima električnih vozila nudi posebne pogodnosti, poput besplatnih ili jeftinijih rezervisanih parking prostora. Njima je često omogućeno da se parkiraju i u plavoj i zelenoj zoni, bez plaćanja i bez vremenskog ograničenja.

3. Vožnja u centru grada

Skoro 300 evropskih gradova ima zone za vozila sa niskim emisijama izduvnih gasova, a taj broj i dalje raste. Španski zakon o klimatskim promenama, na primer, obavezuje sve gradove sa više od 50.000 stanovnika da odrede zone sa niskom emisijom i ograniče saobraćaj sa većim emisijama do 2023. godine. Električni automobili predstavljaju rešenje ograničenja u gradovima.

4. Sve je više punjača

U Evropi već postoji više od 150.000 javnih naplatnih mesta za punjenje strujom. Gradovi su svesni da moraju da izgrade električnu mrežu za punjenje elektromobila, pa daju podsticaje za postavljanje "punionica" i u kućama i firmama. Osim toga, hoteli, restorani i tržni centri nude parking mesta sa dopunjavanjem strujom kupcima potpuno besplatno.

5. Vozite dalje, trošite manje

Istovremeno, električna vozila imaju sve veći domet, pa novi gradski električni automobili mogu da pređu i do 350 kilometara sa jednim punjenjem. Otprilike, 100 kilometara vožnje električnim automobilom košta oko 1 evro. To, naravno, zavisi od države do države.

6. Subvencije za kupovinu, niži porez

Cilj podsticajnih mera je masovno širenje električne mobilnosti, uz pristupačne cene električnih automobila. Međutim, električna vozila su još uvek skuplja od onih sa SUS motorima, pa je zato za njihovu nabavku ključna direktna podrška, koja se od zemlje do zemlje kreće od 3.000 do 5.000 evra, pa i više. Postoje različite dodatne poreske olakšice kod posedovanja i upotrebe električnih vozila.

Povezane vesti BALKAN

14 Maj 2021 Električni automobili će do 2027. biti jeftiniji od konvencionalnih! vrelegume

3 Maj 2021 Teslin san blizu ostvarenja vesti

16 Apr 2021 Španska Vlada će sa 400 miliona evra podržati kupovinu električnih vozila autoblog

13 Apr 2021 Kompanija Tesla prodala više od milion primeraka Modela 3 i Modela Y autoblog

18 Mar 2021 Litijumska groznica kruži Evropom bif

14 Mar 2021 Razvijena baterija za e-vozila koja se puni za 5 minuta nova

11 Mar 2021 Električni automobili osvajaju svet telegraf

10 Mar 2021 Tesla gradi veliko postrojenje za skladištenje energije domino

15 Feb 2021 Novi igrač na globalnom tržištu baterija za električna vozila bif

5 Feb 2021 Rekordna prodaja električnih automobila u EU kamaticaWeb Analytics