elektroenergetika

„Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra
9 Feb 2021 - rts

Kompanija „Amazon“ najavila je da planira kupovinu polovine proizvodnje nove vetroelektrane u Holandiji. Snabdevanje pogona strujom iz vetroparka biće „Amazonov“ najveći projekat obnovljive energije na jednom mestu do sada.

Kompanije „Šel“ i „Eneko“ dobile su dozvolu za izgradnju vetroparka snage 759 megavata u Severnom moru prošlog jula, a „Amazon“ je sada sklopio dogovor da kupuje više od 380 megavata njihove proizvodnje za svoje pogone u Evropi, javlja Rojters.

Projekat pod nazivom "Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project" biće „Amazonov“ najveći projekat obnovljive energije na jednom mestu do sada. Očekuje se da će priobalni vetropark početi sa radom do 2023. godine.

Smešten na 18,5 kilometara od holandske obale, vetropark će se prostirati na površini od 125 kvadratnih kilometara, a parkom će upravljati konzorcijum "CrossWind", koji je zajednički poduhvat „Šela“ i „Eneka“.

Planirano je da se u parku nalazi 69 ogromnih vetroturbina kompanije „Simens Gamesa“ snage 11 megavata i prečnika rotora 200 metara.

Vetroelektrana će obuhvatiti pet tehnoloških prototipa koji imaju potencijal da budu implementirani u punoj meri u budućnosti, uključujući plutajući solarni park i „optimalno podešene turbine“.

Tehnološki gigant koji postaje zelen

Kao i ostali tehnološki giganti, „Amazon“ nastoji da svoje milijarde iskoristi da plaća što više obnovljivih izvora energije i na taj način smanji emisiju ugljen-dioksida u svom poslovanju.

Centri ove kompanije širom sveta koriste ogromne količine električne energije za rad računara u poslovanju „Amazona“ i drugih kompanija.

Prethodnih godina, „Grinpis“ je optuživao „Amazon“ da je tajanstven u pogledu izvora energije koje koristi za napajanje svojih poslovnih centara, kojima upravlja firma "Amazon Web Services". „Amazonova“ ćerka-firma negirala je te navode.

„Amazon“ se takođe našao na udaru kritika zbog povećanog zagađenja koje izaziva avionima i kombijima i zbog upotrebe prevelike količine kartona prilikom pakovanja svojih proizvoda.

Američki tehnološki gigant brani se tvrdnjama da je pakovanje koje koristi 100 odsto obnovljivo i da ne koristi plastične kutije niti za vezivanje koristi plastične materijale.

U kompaniji navode da će ih holandski projekat približiti cilju da do 2040. godine posluju sa nula posto emisije ugljenika i omogućiti da do 2025. godine 100 odsto energije koju koriste bude iz obnovljivih izvora, što je pet godina ranije nego što je ranije planirano.

Kompanija je saopštila da sada širom sveta ima 187 projekata za napajanje solarnom energijom i energijom vetra. To uključuje 125 solarnih krovnih instalacija na ogromnim skladištima.

„Najveća solarna krovna instalacija u Evropi nalazi se u Velikoj Britaniji i ekvivalentna je površini 28 fudbalskih terena, što znači da može proizvesti dovoljno snage za 700 domova tokom jedne godine“, naglašava se u saopštenju „Amazona“.

Kompanija sa ponosom ističe da je najveći korporativni kupac obnovljive energije na svetu te da njeni projekti obnovljive energije sada generišu više od 6,9 gigavata i isporučuju više od 20 miliona megavat sati energije godišnje.


Povezane vesti BALKAN

5 Maj 2021 Kina mora da zatvori 600 termoelektrana do 2060. godine novaekonomija

27 Apr 2021 Černobiljska katastrofa — otrežnjujuće upozorenje i naučena lekcija sputnjik, dw

8 Mar 2021 Nemačka daje NUKLEARKAMA milijarde da se – UGASE bizlife

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

12 Nov 2020 Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije n1

18 Avg 2020 Sunce i vetar dostigli 10 odsto udela u svetskoj proizvodnji električne energije danas

26 Jul 2020 EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva novaekonomija

11 Jun 2020 Velika Britanija obeležila 1464. sat proizvodnje bez uglja b92Web Analytics