elektroenergetika

Kinezi imaju bateriju za e-vozila koja se napuni za 5 minuta
22 Jan 2021 - nova

U Kini je proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile koja se u potpunosti napuni za samo pet minuta. Takva baterija mogla bi da bude prekretnica koja je potrebna kako bi vozila na struju postala prvi izbor kupaca.

Kompanija StoreDot razvila je novu litijum-jonsku bateriju za električne automobile. Iako je baterija razvijena u Izraelu, za njenu proizvodnju zaduženi su Kinezi, koji su u fabrici Eve Energyja, za sada, proizveli 1.000 primeraka.

Proizvedene baterije biće korišćene za potrebe prezentacija potencijalnim, velikim ulagačima koji žele da uđu na tržište električnih automobila, a među njima se nalaze i British Petroleum, Daimler, Samsung Ventures i TDK.

Za mnoge vozače električna vozila nisu pogodna za duga putovanja, zbog činjenice da je potrebno puno vremena da se dopune. Baterijama električnih automobila koji se trenutno nalaze na tržištu, potrebno je između 30 minuta i 12 sati da se u potpunosti napune, prema podacima Pod Pointa, proizvođača punjača za električne automobile.

Šef StoreDota Doron Myersdorf smatra da je njegova kompanija uspešno otklonila dve najveće prepreke za električna vozila razvojem ove baterije, a to su ograničena autonomija kretanja, kao i nestrpljivost kod ponovnog punjenja.

“Na pragu smo ostvarenja revolucije u punjenju električnih vozila, koja će ukloniti kritičnu prepreku za masovno uvođenje električnih vozila”, naglašava Myersdorf.

Dok standardne litijum-jonske baterije koriste grafit kao elektrodu, StoreDotova baterija umesto grafita ima poluvodljive nanočestice koje jonima dopuštaju brži prolaz s manje otpora. StoreDot, međutim, tu elektrodu do kraja 2021. godine namerava da zameni sa znatno jeftinijom elektrodom od silicijuma.

Ipak, revolucionarna baterija koja se puni za svega pet minuta neće postati deo “mainstream” tržišta još godinama, jer masovna proizvodnja tih baterija još nije moguća, a sama kompanija treba dodatno da usavrši tu tehnologiju.

StoreDot je već eksperimentisao sa brzopunećim baterijama za mobilne telefone, dronove i električne skutere. Godine 2014. napravili su prototip punjača koji je mogao da napuni mobilni telefon od nula do 100 odsto za samo 30 sekundi.

Povezane vesti BALKAN

15 Feb 2021 Novi igrač na globalnom tržištu baterija za električna vozila bif

22 Jan 2021 Kinezi imaju bateriju za e-vozila koja se napuni za 5 minuta nova

14 Jan 2021 Nova tehnologija čuva planetu vesti

29 Dec 2020 Električni automobili ne vole zimu: Grejanje i mraz smanjuju domet! srbijadanas

29 Sep 2020 Kada će električni automobili postati svakodnevica? nova

2 Avg 2020 Plaćanje parkinga u struji nova

20 Jul 2020 Mercedesova električna limuzina imaće autonomiju od 700 km! b92

18 Jul 2020 Evropa sve više kupuje električne automobile i hibride telegraf

11 Jun 2020 Baterija za električna vozila koja može da traje dva miliona kilometara bif

23 Maj 2020 Evropa postaje "električna" telegrafWeb Analytics