elektroenergetika

Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije
12 Nov 2020 - n1

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije dostići će rekordni nivo 2020. godine, dok će zbog pandemije koronavirusa sektor fosilnih goriva doživeti dramatičan pad, navodi se u izveštaju o obnovljivim izvorima energije Međunarodne agencije za energetiku koji je objavljen u utorak.

U izveštaju je istaknuto da je skoro 90 odsto novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2020. godini napajano obnovljivim izvorima, dok se sagorevanjem uglja i gasa pokretalo samo 10 odsto, piše portal Klima101.

Za porast kapaciteta obnovljivih izvora energije od 4 odsto najzaslužnije su Kina i Sjedinjene Američke Države, a predviđa se da će se pod uticajem Indije i Evropske unije u 2021. taj procenat dodatno povećati. Solarni paneli predstavljaće 60 odsto svih dodataka kapacitetima obnovljive energije do 2025. godine, dok će vetar činiti dodatnih 30 odsto.

Direktor Međununarodne agencije za energetiku Fatih Birol je na svom Tviter nalogu napisao da solarna energija postaje "kralj na tržištu energije".

Zapravo, prema podacima objavljenim u izveštaju, kapaciteti solarne energije povećani su čak 18 puta od 2010. godine, dok je u istom periodu instalisana snaga vetra uvećana četiri puta.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, predviđa se da će do 2025. obnovljivi izvori energije preuzeti primat od uglja, koji poslednjih 50 godina dominira u proizvodnji struje, i postati glavni izvor električne energije na svetu. Ukupan kapacitet obnovljivih izvora biće duplo veći od današnjeg kapaciteta Kine, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je saopšteno da proizvodnja struje možda jeste otporna na krizu izazvanu koronavirusom, ali na nju bitno utiču javne politike.

Tokom poslednjih nedelja i meseci svedočili smo obavezivanju mnogih velikih svetskih emitera da će u određenom roku postići ugljeničnu neutralnost, a deo puta za dostizanje tog cilja trebalo bi da bude i prelazak na obnovljive izvore energije za proizvodnju struje.

Podsećanja radi, prošle nedelje je Globalni savet za energiju vetra saopštio da se u narednih pet godina očekuje rekordan rast energije vetra.


Povezane vesti BALKAN

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

9 Feb 2021 „Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra rts

6 Feb 2021 Danska gradi veštačko ostrvo za zelenu energiju 021

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

14 Jan 2021 Nova tehnologija čuva planetu vesti

11 Jan 2021 Pakistan dobio struju danas

24 Dec 2020 Obnovljivi izvori činili 46 posto njemačke potrošnje energetikanet

16 Dec 2020 Amazon je najveći korporativni kupac održive energije bif

29 Nov 2020 Solarni paneli iznad irigacionih kanala u Indiji danasWeb Analytics