elektroenergetika

OIE od nacionalnog značaja u Australiji
27 Okt 2020 - n1

Projekat Asian Renewable Energy Hub (AREH), koji zajednički razvijaju kompanije CWP Renewables, Intercontinental Energy, Vestas i Macquarie Group, koji predviđa izgradnju 26GW iz solarne i vetroenergije za proizvodnju zelenog vodonika, dobio je status projekta od nacionalnog značaja u Australiji, prenosi Financial Times.

Ovaj ambiciozni projekat, vredan 36 milijardi dolara, podrazumeva izgradnju najveće solarne i vetroelektrane na svetu na površini od 6.500 kvadratnih kilometara u mestu Pilbara, koje se nalazi u Zapadnoj Australiji, koja je poznata kao izvor tečnog prirodnog gasa, piše Financial Times.

Projekat AREH biće izgrađen u nekoliko faza i u narednih pet godina će biti podignuto 1.600 vetroturbina i 78 kvadratnih kilometara solarnih panela, koji će zajedno činiti najveću elektranu na planeti. Angus Tejlor, australijski ministar energetike, je izjavio da će AREH osnažiti Australiju kao izvoznika električne energije, dok će ujedno smanjiti emisije štetnih gasova.

"Projekti poput Asian Renewable Energy Hub će nam omogućiti da ostvarimo naš cilj H2 za manje od $2 dolara/kg i pozicionirati Australiju kao svetskog lidera u proizvodnji čistog vodonika", dodao je Tejlor.

Zeleni vodonik nastaje korišćenjem struje iz obnovljive energije za elektrolizu vode, odvajanjem atoma vodonika i kiseonika. Kada sagoreva kao gorivo, zeleni vodonik ne stvara emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte i može se pretvoriti u amonijak za lakše skladištenje i prevoz. Donedavno vodonik nije mogao da se poredi sa fosilnim gorivima zbog visokih troškova proizvodnje, bilo da se radilo o korišćenju obnovljivih izvora energije i elektrolize, ili da se radilo o sagorevanju fosilnih goriva uz izdvajanje i skladištenje proizvedenih gasova.

Međutim, pojeftinjenje obnovljive energije je podstaklo porast interesa za razvojem vodonika, koji se inače može koristiti u gorivnim ćelijama ili u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za pogon automobila, brodova, pa čak i svemirskih letelica.

"Pad cene električne energije proizvedene iz vetra i sunca, u kombinaciji sa pažljivo odabranim lokacijama i veličinom projekata koje gradimo, dovodi do toga da mozemo da proizvodimo zelena goriva po ceni koja je konkurentna cenama fosilnih goriva", rekao je Aleks Hjuit, jedan od osnivača CWP Renewables, za Financial Times.

Pored AREH projekta u Australiji, CWP Renewables trenutno pokreće projekte zelenog vodonika velikih kapaciteta i u Africi i Južnoj Americi.

Povezane vesti BALKAN

27 Apr 2021 Černobiljska katastrofa — otrežnjujuće upozorenje i naučena lekcija sputnjik, dw

13 Apr 2021 Kao ogromna baterija dw

4 Apr 2021 "Babuška Marta" podigla potrošnju električne energije u Rusiji b92

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

9 Feb 2021 „Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra rts

6 Feb 2021 Danska gradi veštačko ostrvo za zelenu energiju 021

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

29 Nov 2020 Gradi se najveći vetropark u okeanu telegraf

12 Nov 2020 NAJVEĆA BATERIJA NA SVETU mondo

27 Okt 2020 OIE od nacionalnog značaja u Australiji n1Web Analytics