elektroenergetika

Kina: Brana na reci Jangce blizu izlivanja
22 Avg 2020 - dnevnik,kurir

Brana Tri klisure na najvećoj kineskoj reci Jangce je blizu izlivanja zbog obilnih sezonskih kiša, saopštile su nadležne službe u Kini. Sa prilivom vode iz reke u količini od 75 hiljada kubnih metara u sekundi, akumulacija na brani Tri klisure dostigla je skoro maksimum.Trenutno je akuimulacija puna na 165,5 metara i preostala su još samo dva metra pre izlivanja vode.

Vlasti su naredile da se brana otvori kako bi propuštala 48,8 hiljada kubnih metara vode u sekundi kako bi se smanjio nivo akumulacije i izbegla opasnost od poplava.

Stižu i upozorenja o ograničenim tehničkim mogućnostima da se kontroliše priliv vode u akumulaciji Tri klisure.


EE Zanimljivosti - Elektrana Tri Klisure Kina


Upaljen je crveni alarm, a evo šta to znači (VIDEO)

osle novih obilnih padavina, kineska reka Jangce ponovo buja, zbog čega nadležni u Kini strahuju da bi se mogle ponoviti razorne poplave usled kojih je više od 140 ljudi nedavno izgubilo život ili se vodi kao nestalo.

Zbog velike količine padavina, velika brana "Tri klisure", uzvodno kod grada Vuhana u provinciji Hubej, ponovo trpi pritisak. Prema izveštaju državne novinske agencije Sinhua, priliv vode u akumulaciono jezero iza brane u petak je dostigao ovogodišnji rekord.

Podsetimo, Kina je već srušila branu na reci Čuhe u provinciji Anhui. Srušena je eksplozivom kako bi se oslobodila ogromna količina vode iz nje zbog velikih poplava.

Druge reke u slivu Jangcea na više mesta su se izlile iz svojih korita, zbog čega se u Hubeju sprovode mere za odbranu od poplava.

U ruralnim predelima oko jezera Pojang, usevi su se našli pod vodom, a u nekim selima nema tekuće vode i struje.

Poplave u Kini tokom ovog meseca su uništile više od 12.000 kuća, oštetile 380.600 hektara useva i na različite načine pogodile više od 20 miliona stanovnika 24 kineske provincije, većinom na jugu zemlje.

Stručnjaci se plaše da će se Kina suočiti sa nestašicom hrane ukoliko se vlasti u narednih nekoliko nedelja ne izbore sa poplavama.
Povezane vesti BALKAN

22 Avg 2020 Kina: Brana na reci Jangce blizu izlivanja dnevnik,kurir

28 Dec 2014 Kina ulaže u energetiku Nepala b92

30 Okt 2013 Ništa od gradnje mega-hidroelektrane u Amazoniji? mondo

20 Maj 2013 Kinezi grade najvišu branu na svetu blic

23 Dec 2011 Kinezi kupili 21,35% portugalske elektrodistribuci blic

12 Jul 2011 Prsten „koridora vetra“ kWh

26 Maj 2011 Svjetsko čudo u Kini postalo svjetski problem balkans

27 Okt 2010 Tri Klisure prvi put u najvećoj snazi beta

29 Mar 2009 Projekat Tri klisure približava se kraju energetika

15 Sep 2008 GRANDIOZNI HIDROPROJEKTI ŠIROM SVETA kWhWeb Analytics