elektroenergetika

Sunce i vetar dostigli 10 odsto udela u svetskoj proizvodnji električne energije
18 Avg 2020 - danas

Organizacija EMBER objavila je redovnu polugodišnju globalnu analizu proizvodnje električne energije u kojoj se vidi napredak u upotrebi energije vetra i sunca.

Nešto manje od 10 odsto električne energije u prvih šest meseci 2020. godine potiče iz ovih izvora, pokazuje izveštaj koji je nastao na osnovu analize 48 zemalja, odnosno oko 83 odsto ukupne svetske proizvodnje. U odnosu na prvu polovinu prošle godine porast iznosi oko 14 odsto.

Najvažniji i najoptimističniji podatak dobije se kada uporedimo sadašnju situaciju sa 2015. godinom kada je potpisan Pariski sporazum, piše Jovana Nikolić za portal Klima101.rs. Od tada je proizvodnja energije pomoću vetra i sunca porasla više nego duplo.

Autori izveštaja su primetili i da je u pomenutom periodu u ovom pogledu najviše napredovala Indija, gde je, u odnosu na 2015. godinu, najviše porasla proizvodnja energije iz ovih izvora, a u isto vreme i najviše opala proizvodnja uglja.

Najnoviji izveštaj je pokazao da su u velikom broju zemalja vetar i sunce postali značajni izvori, ali i da utiču na smanjenje proizvodnje struje pomoću uglja, što je posebno važno za zaustavljanje klimatskih promena i sprečavanje drastičnog povećanja temperature.

Kako pokazuje EMBER izveštaj, globalna proizvodnja uglja je u prvoj polovini ove godine opala za 8,3 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, što je najveći pad do sada.

Posmatrano od 2015. godine, udeo uglja u globalnoj proizvodnji električne energije opao je sa 37,9 odsto na 33 odsto.

Ovaj pad od oko pet odsto odgovara porastu njene proizvodnje iz sunca i vetra, što znači da su ovi izvori efektivno zamenili potrošnju uglja.

Međutim, treba uzeti u obzir i da je globalna potražnja za električnom energijom zbog pandemije kovida-19 opala za oko tri odsto, ali i da na smanjivanju proizvodnje struje pomoću uglja treba još dosta raditi.

Naime, IPCC izveštaj pokazuje da proizvodnja do 2030. mora da pada za 13 odsto svake godine, kako globalni prosek temperature ne bi porastao više od 1,5 stepeni Celzijusa.

EMBER izveštaj za prvu polovinu ove godine ističe da se u nekima od najvećih država oko 10 odsto ukupne energije proizvodi pomoću vetra i sunca.

To su Kina, SAD, Indija, Japan, Brazil i Turska. Za Evropsku uniju i Veliku Britaniju je ovaj udeo još veći, dok za Nemačku iznosi čak 42 odsto. Među velikim zemljama najmanje napreduje Rusija, u kojoj se na ovaj način proizvodi samo 0,2 odsto energije.

Povezane vesti BALKAN

7 Sep 2020 Epl pravi dva vetroparka i Danskoj b92

13 Avg 2020 Deset posto električne energije svijeta dolazi iz obnovljivih izvora aljazeera

9 Avg 2020 Španija investira 316 miliona evra u razvoj obnovljivih izvora energije b92

26 Jul 2020 EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva novaekonomija

13 Jul 2020 Dekarbonizacija Finske nuklearnom energijom i obnovljivim izvorima energetikanet

12 Jul 2020 Od talasa do električne energije: Projekat vredan 16 miliona evra b92

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu mondo

23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak bif

12 Jun 2020 Njemačka vlada dogovorila strategiju za vodik aljazeera

11 Jun 2020 Rekordni pad emisije CO2 euractivWeb Analytics