elektroenergetika

IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
23 Jun 2020 - bif

Međunarodna agencija za energetiku IEA poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak planete nakon pandemije koronavirusa. Agencija je ove nedelje objavila nacrt sa Međunarodnim monetarnim fondom uz preporuke za vlade na koji način da ulože sredstva tokom naredne tri godine u odgovarajuće tehnološke i infrastrukturne projekte i time stvore prilike za milione novih radnih mesta, ali i nadu za održivu budućnost.

Iako je tokom prethodnog perioda, usled krize izazvane pandemijom koronavirusa zabeležen drastičan pad štetnih emisija, postepeno će doći do povratka „na staro“.

Upravo zato mnogi stručnjaci veruju da je ovo pravi trenutak za reagovanje, odnosno da treba iskoristiti priliku, ali i upozorenje koje nam je COVID-19 pandemija donela.

Prema procenama, smanjilo bi se 4,5 milijardi tona globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2023. i svet bi konačno bi na putu ostvarenja ciljeva zabeleženih u Pariskom sporazumu, ukoliko bi se vlade sveta orijentisale na razvoj elektroenergetskih mreža i obnovljivih izvora energije, sanacije zgrada u cilju postizanja energetske efikasnosti, kao i promovisanju i subvencionisanju električnih automobila, piše Energetski portal.

Malo preciznije, plan preporučuje ulaganje u navedene industrije:

1.Električna energija (proširenje mreža, razvoj čistih izvora energije, uloga nuklearne i hidroenergije);
2.Transport (poboljšanje gradskih infrastruktura, veći broj električnih vozila i bicikla, razvoj brzog železničkog saobraćaja);
3.Zgrade (nove, efikasnije konstrukcije i aparatura);
4.Industrija (poboljšanje sistema upravljanja otpadom i reciklaže, poboljšanje energetske efikasnosti i elektrifikacije);
5.Goriva (smanjenje emisije metana iz fosilnih goriva, smanjenje subvencija za upotrebu fosilnih goriva, nasuprot povećanju subvenicija za potrošnju biogoriva);
6.Tehnološke inovacije (vodonik, baterije, mali modularni nuklearni reaktori, sistemi za skupljanje i skladištenje uglen-dioksida ).

Povezane vesti BALKAN

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

29 Nov 2020 Enel ulaže 190 milijardi dolara za čistiju budućnosti novaekonomija

6 Nov 2020 Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja električnih vozila IONITY autoblog

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rts

14 Okt 2020 Sunčeva energija – buduća kraljica električne energije bizlife

14 Okt 2020 Gašenje nuklearki Nemačku mnogo koštalo? b92

26 Jul 2020 EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva novaekonomija

13 Jul 2020 Dekarbonizacija Finske nuklearnom energijom i obnovljivim izvorima energetikanetWeb Analytics