elektroenergetika

Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
12 Jun 2020 - rts

Da se kiša može koristiti na više načina već znamo. Najnovija potvrda o tome stiže iz Hongkonga gde je razvijen generator električne energije koji jednom kapljicom vode može da upali 100 LED sijalica. To praktično znači da je pronađen još jedan ekološki i čist izvor električne energije. Primena ovoga sistema donela bi u oblastima sa više padavina struju dovoljnu da osvetli oblakoder.

Naučnici iz Honkonga razvili su čip koji koristi kišne kapi za dobijanje električne energije koja može da pokreće led sijalicu manjeg kapaciteta. Čip je na testiranju i veoma brzo mogao bi da se ugrađuje u stakla visokih zgrada gde bi proizvodio energiju.

Možda ćemo ovako uspeti da sačuvamo 5 do 10 odsto potrebne električne energije za visoke zgrade. To je čisto i ekološki odlično, ali sve je pitanje cene ovakvih prozora i na tome radimo.

„Mnogi su zainteresovani za ovaj izum. On u kombinaciji sa solarnim panelima može biti jedan od najbitnijih izvora energije u budućnosti. Još radimo na tome da se ovaj čip ugrađuje i u solarne panele koji već stoje pod određenim uglom i daju mogućnost za veću kinetičku energiju kapi pa bi i proizvodnja struje bila veća“, Hu Feng, naučnik iz Hongkonga.

Za samo dva dana od objavljivanja prvih rezultata, akcije firme iz Hong Konga skočile su deset puta, a pojedine vlade i zemlje EU počele su da se takmiče u njihovoj kupovni. Ključ celog projekta je čip koji iz kapi vode pravi.

Povezane vesti BALKAN

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

9 Feb 2021 „Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra rts

6 Feb 2021 Danska gradi veštačko ostrvo za zelenu energiju 021

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

14 Jan 2021 Nova tehnologija čuva planetu vesti

11 Jan 2021 Pakistan dobio struju danas

24 Dec 2020 Obnovljivi izvori činili 46 posto njemačke potrošnje energetikanet

16 Dec 2020 Amazon je najveći korporativni kupac održive energije bif

29 Nov 2020 Solarni paneli iznad irigacionih kanala u Indiji danasWeb Analytics