elektroenergetika

Povećavaju proizvodnju iz reaktora
17 Jun 2019 - b92

Japan će uložiti još napora za smanjenje emisije ugljenika povećanjem obnovljive energije i nuklearne energije uprkos katastrofi u nuklearki Fukušima 2011. Kako piše AP, u dokumentu o energetskoj politici, koji je vlada usvojila u petak, navodi se da je pred Japanom hitan zadatak smanjenja emisije ugljenika iz komunalnih preduzeća koja se u velikoj meri oslanjaju na pogone na fosilna goriva kako bi nadoknadila manjak u snabdevanju čistijom nuklearnom energijom.

Japan želi da u ukupnom snabdevanju zemlje strujom poveća udeo obnovljive energije do 2030. godine na 22 do 24 odsto sa aktuelnih 16 procenata, i da udeo nuklearne energije podigne na 20 do 22 posto sa nivoa od samo tri procenta 2017. godine.

Japanska komunalna preduzeća se više oslanjaju na elektrane na fosilna goriva nego one u SAD i Evropi. Ugalj i prirodni gas učestvuju su 74 odsto u japanskom snabdevanju energijom.

Nuklearna energija činila je oko jedne trećine snabdevanja Japana energijom pre 2011, kada su snažan zemljotres i cunami uništili sisteme hlađenja u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, što je dovelo do topljenja jezgra u tri njena rekatora.

Uprkos obnovljenim ambicijama vlade vezanim za nuklearnu energiju, reaktiviranje reaktora odvija se sporo jer regulatori za nuklearnu energiju troše više vremena u inspekcijama shodno strožim standardima koji se poštuju nakon katastrofe u Fukušimi, a mnoga komunalna preduzeća su se opredelila pre za rashodovanje zastarelih reaktora nego za ulaganja u dodatne bezbednosne mere.

Skoro polovina od 54 reaktora u Japanu je određena za stavljanje van pogona, a samo devet je nastavilo sa radom od nesreće u Fukušimi.

Sporo ponovno pokretanje reaktora uticalo je na rast japanskih zaliha plutonijuma iz istrošenog goriva. Zemlja je pribegla smanjenju 47 tona zaliha spaljivanjem plutonijuma u konvencionalnim reaktorima nakon što je domaći program recikliranja goriva stao.

Japan tenutno ima plutonijuma u količini dovoljnoj da proizvede oko 6.000 atomskih bombi. Ta količina se ne smanjuje, zbog čega stručnjaci pozivaju na drastičnije korake za smanjenje, kritikujući vladu da tolike zalihe čine proklamovano zalaganje Tokija za nuklearno neširenje manje verodostojnim.

Oko 37 tona istrošenog japanskog goriva skladišti se u Francuskoj i Britaniji, gde se ono reciklira pošto Japan nema mogućnosti da to radi u zemlji.

Iz glavne japanske fabrike za reciklažu Rokašo, gde se skladišti plutonijum i istrošeno gorivo ali u kojoj recikliranje još nije počelo, navode da je uskladištenih 10 tona u Japanu pod strogim nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju i da ne postoji rizik od širenja, piše agencija AP.

Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

16 Dec 2020 Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu telegraf

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rtsWeb Analytics