elektroenergetika

Struja iz VE bit će u 2020. jeftinija od one iz TE
4 Jun 2019 - seebiz

Struja proizvedena u vjetroelektranama na kopnu i u solarnim pogonima bit će sljedeće godine u pravilu jeftinija od one proizvedene uz pomoć bilo kojeg fosilnog goriva, što ide u prilog izvorima energije koji ne proizvode ugljik, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće. Cijene struje iz obnovljivih izvora već bilježe silazni trend, a izvješće Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) sadrži nove podatke o tempu njihova pada, povezanog s većom proizvodnjom i poboljšanjem tehnologije.

„Vjetroelektrane na kopnu i solarni sustavi bit će do 2020. u pravilu manje skupi izvori nove električne energije, u usporedbi s najjeftinijom alternativom fosilnih goriva bez financijske pomoći", priopćili su iz IRENA-e.

Cilj je IRENA-e podržati zemlje u tranziciji na održive izvore energije.

Globalno ponderirani prosječni trošak struje proizvedene iz koncentrirane energije Sunca prošle je godine pao 26 posto, pokazali su podaci koje je prikupila agencija.

Trošak struje proizvedene iz bioenergije smanjio se 14 posto, trošak struje proizvedene u solarnim sustavima i vjetroelektranama na kopnu za 13 posto, iz hidroenergije za 12 posto.

Najmanje je pao trošak proizvodnje struje iz geotermalne i energije vjetra na moru, za jedan posto.

U nekim dijelovima svijeta struja se u vjetroelektranama na kopnu i u solarnim sustavima već proizvodi uz trošak od tri do četiri američka centa po kilovat satu (kWh).

Tako se u proteklih nekoliko godina struja proizvedena u solarnim pogonima u Čileu, Meksiku, Peruu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima nudila u veleprodaji po rekordno niskoj cijeni od oko tri američka centa po kWh, navodi IRENA.

Više od tri četvrtine vjetroelektrana na kopnu i četiri petine velikih solarnih fotonaponskih sustava koji će biti pušteni u pogon tijekom sljedeće godine najavljuje niže cijene struje od najjeftinije struje proizvedene u novim termoelektranama na ugljen, naftu ili prirodni plin, stoji u izvješću.

Početkom prošle godine IRENA je prognozirala da bi do iduće godine globalni prosječni trošak električne energije mogao pasti na manje od 4,9 centi po kWh za vjetroelektrane na kopnu, odnosno 5,5 centi po kWh za solarnu energiju do 2020. godine.

„Godinu dana kasnije, potencijalni trošak struje proizvedene u vjetroelektranama na kopnu u 2020. godini pao je za dodatnih osam posto, na 4,5 centi po kWh, dok je trošak struje proizvedene u solarnim sustavima pao za 13 posto, na 4,8 centi po kWh", stoji u izvješću.


Povezane vesti BALKAN

24 Dec 2020 Obnovljivi izvori činili 46 posto njemačke potrošnje energetikanet

10 Nov 2020 Pokraj Sicilije će se graditi divovska vjetroelektrana energetikanet

3 Nov 2020 Obnovljivi izvori dominiraju europskom energetikom energetikanet

1 Sep 2020 Jadransko more dobiva vjetroelektranu energetikanet

13 Avg 2020 Deset posto električne energije svijeta dolazi iz obnovljivih izvora aljazeera

13 Jul 2020 Dekarbonizacija Finske nuklearnom energijom i obnovljivim izvorima energetikanet

10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku energetikanet

30 Mar 2020 Snaga vjetroelektrana lani uvećana za 60,4 GW energetikanet

9 Dec 2019 U Švedskoj nastaje najveća europska kopnena VE energetikanet

23 Jun 2019 Evropa dobiva najveću sunčevu elektranu energetikanetWeb Analytics