elektroenergetika

Imaju 4.000 mHE, hoće još nekoliko stotina
30 Maj 2019 - b92

U Austriji postoji oko 4.000 malih hidroelektrana, a plan je da se u narednih nekoliko godina izgradi još nekoliko stotina. Državni ciljevi je da se do 2030. sto odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora, rekao je austrijski nezavisni konsultant za menadžment u oblasti životne sredine i energetike Danilo Fras. On je izjavio za medije da sada mini hidroelektrane u Austriji zadovoljavaju oko 10 odsto potreba Austrije za strujom.

"Tačna je tvrdnja da male hidroelektrane utiču na prirodu i ekosisteme, ali je njihov uticaj za razliku od velikih hidroelektrana veoma ograničen, na lokalnom je nivou, i u skladu je sa okvirnom direktivom EU o rekama", rekao je Fras.

Dodao je da rezultati jedne nedavne studije pokazuju da mala hidroelektrana čak može da ima pozitivan uticaj na već regulisane vodene tokove.

Na kvalitet vode u rekama, prema njegovim rečima, često ne utiče mala hidroelektrana, već mnogo negativniji uticaj imaju naseljena mesta duž reka, putevi, poljoprivredne oblasti, kao i postupci poljoprivrednika, industrije i stanovništva.

"U Austriji je bilo nekoliko protesta povodom nekih konkretnih projekata malih hidroelektrana, ali je održana ozbiljna rasprava sa nadležnim organima, investitorom i lokalnom zajednicom da bi se ustanovilo da li ima primedbi i razloga u vezi sa poštovanjem zakona i regulativa za izgradnju takve elektrane", rekao je Fras.

U takvim slučajevima su, kako je rekao, "izvršene male izmene koje su tražili lokalni stanovnici, tako da elektrana može uspešno da se realizuje".

"Naše udruženje Male hidroelektrane Austrije redovno učestvuje ili inicira istraživačke projekte koji su vezani za ekološke, tehničke i pravne probleme malih hidroelektrana", rekao je Fras.

Istakao je da su članovi tog uduženja "posvećeni ekološkoj upotrebi voda".

"To podrazumeva funkcionalne riblje staze, adekvatno ispuštanje zaostale količine vode u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, uz merenje i dokumentaciju kao dokaze o ispunjavanju svih parametara", kazao je Fras.

Povezane vesti BALKAN

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

24 Dec 2020 Obnovljivi izvori činili 46 posto njemačke potrošnje energetikanet

4 Nov 2020 "Plaćaju" ljude da koriste struju telegraf

3 Nov 2020 Obnovljivi izvori dominiraju europskom energetikom energetikanet

28 Sep 2020 “Hvatanje” ugljenika ključ za postizanje klimatskih ciljeva nova

26 Jul 2020 EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva novaekonomija

13 Jul 2020 Dekarbonizacija Finske nuklearnom energijom i obnovljivim izvorima energetikanet

23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak bif

10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku energetikanet

5 Maj 2020 Pad potražnje i OIE gase nuklearne elektrane novaenergijaWeb Analytics