elektroenergetika

Veruju da je budućnost u elektroautomobilima
1 Mar 2019 - b92

Električni automobili i dalje čine izuzetno mali procenat od ukupnog broja novih vozila na tržištu uprkos tome što 74% vozača smatra da su oni budućnosti. To je pokazalo istraživanje iz SAD koje je na zahtev kompanije Volvo sporveo Harris Poll. U anketi koja je za temu imala električne automobile učestvovalo je 1.510 vozača, a većina (njih 58%) navela je malu autonomiju u vožnji kao najveću prepreku za kupovinu ove vrste vozila.

Druga najveća briga vozača kada je reč o automobilima na struju je nedovoljna rasprostranjenost punjača (49% ispitanih navodi ovo kao problem).

Na pitanje šta bi trebalo poboljšati pa da se vozači lakše odluče za kupovinu vozila na struju, 61% anketiranih reklo je da je to povećanje broja stanica za dopunu baterija.

Njih 57% izjavilo je da bi izjednačavanje cene elektroautomobila sa konvencionalnim putničkim vozilima doprinelo da izbor padne na auto sa pogonom na struju.

Anketom su obuhvaćeni i vlasnici električnih automobila. Na pitanje gde najčešće pune baterije, njih 51% reklo je da to radi kod kuće, u garažama.

Sa druge strane, većina (61%) požalila se na javne punjače, koji su prema njihovom mišljenju prespori.

Zato bi njih 48% želelo da imaju pristup brzim punjačima, a navodi se da je potrebno što više punjača locirati pored kafića i drugih popularnih mesta za izlazak, kao i u blizini teretana, gde ljudi inače provode dosta slobodnog vremena, pa bi taj period mogli da iskoriste za dopunu svojih električnih automobila.

Studija pokazuje i da vlasnici električnih automobila misle da je najveća korist od tog tipa vozila pozitivan uticaj na okolinu u vidu smanjenja zagađenja životne sredine.

Oni takođe smatraju da vožnja električnog automobila više doprinosi zaštiti životne okoline nego recikliranje.

Interesantno je da 38% vlasnika električnih vozila koji su učestvovali u ovoj anketi sebe smatraju automobilskim fanovima, dok se svega 24% vlasnika konvencionalnih vozila izjasnilo da su zaljubljenici u automobile.

Povezane vesti BALKAN

10 Jun 2019 Drumski „elektrošok“ rts

1 Mar 2019 Veruju da je budućnost u elektroautomobilima b92

31 Maj 2018 Električna vozila će povećati zagađenje vazduha vesti,blic

4 Dec 2016 Veliki se udružili, niče mreža brzih elektropunjač totalcar

30 Jan 2011 Hladni tuš za elektromobile kWh

1 Dec 2010 Sa jednim punjenjem 160 kilometara blicWeb Analytics