elektroenergetika

Ulaganja u OIE treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta
15 Sep 2023 - politika

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas na konferenciji „OIE Srbija 2023” da su ulaganja u obnovljive izvore energije važna za veću energetsku nezavisnost i sigurnost, ali i da treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti.

„Kad se osvrnemo na period od skoro godinu dana, koliko postoji ovo ministarstvo, možemo reći da smo napravili značajne korake da ubrzamo razvoj sektora OIE, a da taj razvoj bude na zdravim nogama. Za šest meseci pripremili smo i doneli izmene Zakona o korišćenju OIE tako da omogućimo dalji razvoj OIE, i da istovremeno imamo stabilnost sistema. Doneli smo i podzakonske akte i sproveli prve aukcije za tržišne premije, najveće koje su se odjednom sprovele u našem regionu po evropskom modelu”, rekla je Đedović Handanović, otvarajući konferenciju koju je organizovalo udruženje OIE Srbija u Vrdniku.

Ona je istakla da je aukcijama obezbeđeno više od milijardu evra novih investicija, devet novih elektrana kapaciteta više od 700 MW, čime će se postojeći kapaciteti iz OIE udvostručiti, saopštilo je ministarstvo.

„Kroz nadmetanje postignuta je cena skoro dvostruko niža od tržišne što će značiti dodatne prihode za državu, odnosno investitori će državi plaćati razliku u ceni. Po tom osnovu prema dugoročnim projekcijama cena država će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra. S druge strane, investitori su dobili priliku da grade nove kapacitete uz mehanizam koji ih štiti u slučaju pada cena ispod određenog nivoa, dok će građani imati više čistih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije CO2”, navela je ministarka, preneo je Tanjug.

Ona je pozvala zainteresovane investitore da iskoriste potencijal koji postoji u Srbiji i da budu deo velikog investicionog ciklusa u oblasti energetike, u kojem ukupna vrednost projekata iznosi oko 15 milijardi evra.

Trogodišnji plan sistema podsticaja OIE predviđa da za tri godine dobijemo novih 1.300 MW iz OIE”, navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da ostvareni rezultati u kratkom periodu pokazuju da je država dobro razumela glavnu poruku investitora u prethodnom periodu, da je potrebno što pre stvoriti uslove za izgradnju novih elektrana i da to nije nešto što samo traže investitori, već što je potreba čitavog društva, jer se tiče i energetske sigurnosti i zdrave životne sredine.

„Energetska tranzicija je posao i zadatak svih nas, i može biti uspešna samo ukoliko svi – država, investitori, energetske kompanije budemo radili u istom pravcu. Ministarstvo rudarstva i energetike je preduzetim i realizovanim koracima do sada pokazalo da jasno zna u kom pravcu ide i uzdam se da ćemo imati povoljan vetar da nam pomogne na tom putu”, poručila je ministarka.

Povezane vesti SRBIJA

20 Sep 2023 Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana novimagazin, biznis

15 Sep 2023 Ulaganja u OIE treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta politika

14 Sep 2023 Odlučni smo da sprovedemo zelenu tranziciju rtv

14 Sep 2023 SEE ENERGY Connect & Supply 2023 euractiv

13 Sep 2023 Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica blic

11 Sep 2023 Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara bizlife

31 Avg 2023 Važno da se novac uloži u nove kapacitete da bi sistem bio održiv euronews

20 Avg 2023 Srbija će od pobednika aukcija za vetroelektrane u narednih 15 godina prihodovati između 240 i 600 mil evra seebiz

19 Avg 2023 EPS u prvoj polovini 2023. ostvario tri puta veću neto dobit od planirane euronews

17 Avg 2023 Za tržišne premije nadmetalo se 16 investitora u solarne i vetroelektrane biznisWeb Analytics