elektroenergetika

Odlučni smo da sprovedemo zelenu tranziciju
14 Sep 2023 - rtv

Razvoj industrije i električnih vozila predstavlja put ka sprovođenju zelene tranzicije u Srbiji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je, na konferenciji "Electric Vehicles Days", koja se održava u Novom Sadu, istakla da cela Srbija mora da prati trend razvoja tehničkih nauka i digitalizacije.

"Zelena tranzicija je politički, finansijski, naučni i ekonomski faktor razvoja savremenog društva. Ona obuhvata razne oblasti delovanja ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji. Nije dovoljno da proizvodimo više struje iz obnovljivih izvora ako u važnim sektorima kao što su grejanje i transport nastavljamo da se oslanjamo na fosilna goriva", rekla je Đedović.

Dodala je i da su prilikom izrade Nacionalnog plana za energetiku i klimu postavljeni ciljevi za 2030. godinu.

"To je pre svega povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje na 45 odsto, toplotne energije na 41 odsto, saobraćaja na 7 odsto, povećanje energetske efikasnosti kroz ograničavanje maksimalne potrošnje primarne i finalne energije, i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu", kazala je Đedović.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ovaj grad jedan je od vodećih u Srbiji kada je reč o implementaciji "pametnih rešenja".

"Pred nama je niz aktivnosti u skladu sa akcionim planom. Naša vizija je da Novi Sad 2030. godine postane zeleni i pametni grad i kroz dalju modernizaciju sistema daljinskog grejanja", kazao je Đurić.

Dvodnevna sajamska manifestacija EV Days okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Povezane vesti SRBIJA

20 Sep 2023 Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana novimagazin, biznis

15 Sep 2023 Ulaganja u OIE treba da budu jedan od pokretača privrednog rasta politika

14 Sep 2023 Odlučni smo da sprovedemo zelenu tranziciju rtv

14 Sep 2023 SEE ENERGY Connect & Supply 2023 euractiv

13 Sep 2023 Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica blic

11 Sep 2023 Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara bizlife

31 Avg 2023 Važno da se novac uloži u nove kapacitete da bi sistem bio održiv euronews

20 Avg 2023 Srbija će od pobednika aukcija za vetroelektrane u narednih 15 godina prihodovati između 240 i 600 mil evra seebiz

19 Avg 2023 EPS u prvoj polovini 2023. ostvario tri puta veću neto dobit od planirane euronews

17 Avg 2023 Za tržišne premije nadmetalo se 16 investitora u solarne i vetroelektrane biznisWeb Analytics