elektroenergetika

Novi ugovori za snabdevanje strujom stižu u dva miliona domaćinstava
14 Sep 2023 - sputnik

Na adrese više od dva miliona domaćinstava i potrošača iz kategorije „mali kupci“ stižu novi ugovori o snabdevanju električnom energijom, zbog čega su građani zabrinuti.

U šalter-salama EPS-a već su gužve, građani traže objašnjenje šta potpisuju i strahuju da će, ako ne potpišu, ostati bez struje ili će im se uvećati račun.

Građani strahuju zbog novih ugovora za struju

„Danas sam došla, jer sam dobila ovaj poziv do petka da se javim i da potpišem neki ugovor o redovnoj isporuci struje. Čekam da to potpišem. Ne znam da li će biti redovna isporuka ili neće. Imam dva stana, ali tamo mi nije stiglo“, priča Mirjana Kocbek iz Beograda.

Iz EPS-a poručuju da nema razloga za brigu i da se ništa ne menja.

Zakon o energetici ih obavezuje da korisničku bazu usaglase sa realnim stanjem na terenu i sa svima imaju ugovore o snabdevanju, jer od 3.600.000 potrošača u kategoriji domaćinstava, sa dva miliona još ga nemaju.

„Ukoliko je došlo do promene korisnika, molim građane da dođu do šaltera ili da se jave na brojeve telefona da izvršimo promenu. A ovi što nije promenjen korisnik, samo treba da potpišu ugovor, stave u kovertu na koju smo stavili da je poštarina plaćena i pošalju nazad“, objašnjava direktor EPS snabdevanja Aleksandar Bjeličić.

Pored domaćinstava, na garantovanom snabdevanju, gde cene struje reguliše država, su i mali kupci: zanatlije, mali preduzetnici raznih delatnosti i vlasnici poslovnog prostora. I oni dobijaju nove ugovore da potpišu, jer troše struju za komercijalne potrebe, što zakon ne prepoznaje.

„Sto deset hiljada obaveštenja smo poslali fizičkim licima koja se nalaze na garantovanom snabdevanju. Kao takvi, mali kupci prepoznaju samo pravna lica i preduzetnike, fizička lica tu ne mogu da budu“, kaže Bjeličić.

Zahtev za popust

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ocenjuje da su u proteklih godinu dana građani pokazali da znaju da štede struju, što koristi i njima i stabilnosti energetskog sistema, posebno u grejnoj sezoni.

„Više od milion stanovnika je imalo popust za električnu energiju, znači učestvovalo je i dalo svoj doprinos da smanji potrošnju. I građani su ostvarili popust na račune između 15 i 30 posto", kaže Dubravka Đedović Handanović.
Nadležni pozivaju najugroženije građane da podnesu zahtev u svojim lokalnim samoupravama, jer mesečno mogu dobiti i do 250 kilovata struje besplatno, prenosi RTS.

Povezane vesti SRBIJA

20 Sep 2023 Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana novimagazin, biznis

15 Sep 2023 Bezbednost i strogi standardi su prioritet za puštanje B3 danas

13 Sep 2023 Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica blic

19 Avg 2023 EPS u prvoj polovini 2023. ostvario tri puta veću neto dobit od planirane euronews

12 Avg 2023 Samo „pametna” brojila čitaju potrošnju iz solarnih panela politika

4 Avg 2023 Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta biznis

1 Avg 2023 Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS biznis

27 Jul 2023 Srpska berza struje počela sa dnevnom trgovinom rts

27 Jul 2023 Pad dalekovoda mnogo rizičniji od polomljenih solarnih panela politika

26 Jul 2023 SEEPEX pokrenuo unutar-dnevno trgovanje strujom novaekonomijaWeb Analytics