elektroenergetika

Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica
13 Sep 2023 - blic

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja „Elektroprivrede Srbije“ i u tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata

- Reverzibilna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo „zelene“ energije u našoj zemlji – rekao je Živković.

- Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine, nastavlja on.

"EPS se menja posle više decenija čekanja"

Prvi čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi ne može da računa na uspeh. Živković je naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Povezane vesti SRBIJA

20 Sep 2023 Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana novimagazin, biznis

15 Sep 2023 Bezbednost i strogi standardi su prioritet za puštanje B3 danas

13 Sep 2023 Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica blic

19 Avg 2023 EPS u prvoj polovini 2023. ostvario tri puta veću neto dobit od planirane euronews

12 Avg 2023 Samo „pametna” brojila čitaju potrošnju iz solarnih panela politika

4 Avg 2023 Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta biznis

1 Avg 2023 Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS biznis

27 Jul 2023 Srpska berza struje počela sa dnevnom trgovinom rts

27 Jul 2023 Pad dalekovoda mnogo rizičniji od polomljenih solarnih panela politika

26 Jul 2023 SEEPEX pokrenuo unutar-dnevno trgovanje strujom novaekonomijaWeb Analytics