elektroenergetika

Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara
11 Sep 2023 - bizlife

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je u kineskom gradu Sjamenu potpisala dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom Ziđin majning o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji u iznosu od 3,8 milijardi dolara i otvaranju solarne elektrane.
Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika „Čukaru Peki“, kojim je Ziđin majning potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije, saopštilo je Ministarstvo u Beogradu.

„Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine“, preneto je u saopštenju.

„Takođe, investicija Ziđin majninga u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva“, poručila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma „One China, One Serbia“, u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Srbija počasni gost.

Zatvarajući forum, ministarka je ocenilla da memorandumima „počinje i nova era još boljih odnosa, koji se zasnivaju pre svega na prijateljskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

Podsetila je i da Srbija i u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

Povezane vesti SRBIJA

14 Sep 2023 SEE ENERGY Connect & Supply 2023 euractiv

11 Sep 2023 Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara bizlife

5 Sep 2023 OIE Srbija objavljuje program konferencije OIE SRBIJA 2023 nedeljnik

19 Avg 2023 Kiparski investitor gradi Kladovo Solar Gate biznis

17 Avg 2023 Za tržišne premije nadmetalo se 16 investitora u solarne i vetroelektrane biznis

14 Avg 2023 Ističe rok ponuđačima na aukcijama za tržišne premije za solarne i vetroelektrane biznis

12 Avg 2023 Samo „pametna” brojila čitaju potrošnju iz solarnih panela politika

4 Avg 2023 Oko pet odsto ukupne proizvodnje u Srbiji dolazi iz vetra i sunca politika

1 Avg 2023 Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS biznis

27 Jul 2023 Pad dalekovoda mnogo rizičniji od polomljenih solarnih panela politikaWeb Analytics